2012. október 26. 09:37

Változatlanul visszahúzó erővel hat a tágabb értelemben vett Közép- és Kelet-Európa gazdaságaira az euróövezeti adósságválság, amelynek kelet felé terjedő hatásai miatt az átalakuló térség egésze sokkal rosszabbul teljesített az idei első félévben, mint a tavalyi év második felében - áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) pénteken Londonban ismertetett új regionális helyzetértékelésében.

A pénzintézet a térség több országában, köztük Magyarországon 2012 egészére recesszióval számol, és valamelyest rontotta is a magyar gazdaság idei teljesítményére adott előrejelzését.

Az EBRD pénteki - idei negyedik - térségi jelentésében közölte: a tavalyi 4,6 százalék után 2012-ben már csak 2,7 százalékos átlagos gazdasági növekedésre számít a tevékenységi területét alkotó országcsoport egészében, 2013-ra pedig szerény mértékben gyorsuló, 3,2 százalékos GDP-pluszt vár ebben a régióban.

Magyarországra adott idei prognózisát az EBRD tavasz óta folyamatosan rontja: a bank a májusban valószínűsített 1,0 százalékos, illetve a júliusi előrejelzésében szereplő 1,3 százalékos gazdasági visszaesés helyett most már 1,5 százalékos magyarországi GDP-mínuszt jósol 2012 egészére.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.