Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Rekordot döntött az idén az első negyedévben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által a közép-kelet-európai gazdaságokban és az egykori szovjet térségben végrehajtott finanszírozási programok értéke és a bank jövedelmezősége is - közölték szerdán az átalakuló keleti gazdaságok pénzügyi támogatására 21 éve létrehozott londoni bank székhelyén.

Az EBRD londoni központjában ismertetett beszámoló szerint az idei első három hónapban a pénzintézet 73 programot finanszírozott a működési területéhez tartozó országokban, összesen 1,9 milliárd euró értékben. A bank tájékoztatása szerint ez "példátlan" első negyedévi finanszírozási érték.

A tavalyi azonos időszakban az EBRD 67 támogatási programra 1,1 milliárd eurót folyósított.

Ugyancsak negyedéves rekordot döntött a bank jövedelmezősége: a nettó eredmény az idei első negyedévben 637 millió euró volt a 2011 első negyedében mért 330 millió euró után. A meredek javulás az "erőteljes" nettó kamatbevételekből és az EBRD részvénybefektetéseinek értéknövekedéséből eredt.

Az átalakulás korai szakaszában járó országok finanszírozására az EBRD az idei első három hónapban csaknem kétszer annyit fordított, mint egy éve: ez az országcsoport - Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Kirgizisztán, Moldova, Mongólia, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán - 214 millió euró EBRD-befektetéshez jutott a tavalyi azonos időszakban folyósított 108 millió euró után.

Mindeközben folytatódott az EBRD közel-keleti és észak-afrikai tevékenységének előkészítése is. A bank szerdán közölte, hogy átmeneti irodát nyitott Kairóban, Tuniszban és a marokkói Casablancában, és még ebben a hónapban ugyancsak átmeneti irodát nyit a jordániai fővárosban.

Az EBRD-nél közölték azt is, hogy a májusi londoni közgyűlésen javasolni fogják a 65 részvényes országnak és szervezetnek egy 1 milliárd eurós külön alap létrehozását a nettó bevételekből. Ebből az alapból meg lehetne kezdeni a déli és a keleti mediterrán térség finanszírozását még az előtt, hogy az EBRD alapokmányát a tevékenységi terület kiterjesztésének lehetővé tétele érdekében módosítanák.

Az EBRD arra számít, hogy később évente 2,5 milliárd euróval tudja majd támogatni ezt a térséget, anélkül, hogy jelenlegi tevékenységi területétől kelljen elvonnia finanszírozást.

Az EBRD igazgatótanácsa tavaly nyáron javasolta hivatalosan a részvényeseknek a bank tevékenységének kiterjesztését a déli és a keleti mediterrán térségre. A részvényeseknek erről egyhangú döntést kell hozniuk.

Az EBRD jelenleg 63 részvényes ország, valamint két kormányközi szervezet, az EU és az Európai Beruházási Bank (EIB) tulajdona.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.