2017. október 13. 11:19

Úgy tűnik, mégis maradhat Budapesten a "Soros-egyetem".

Egy évvel meghosszabbítják a lex CEU-ban megszabott a határidőket, jelentette be Trócsányi László igazságügyi miniszter. A bejelentésről az Index írt. Az igazságügyi tárca módosító javaslatot nyújt be a törvényhez. Ha ezt elfogadják, 2018 január elseje helyett a CEU-nak 2019 január elsejéig kell megfelelnie az új feltételeknek.

A sürgősséggel módosított felsőoktatási törvényt tavasszal fogadták el, mely egészen olyannak tűnt, mintha kimondottan a CEU szívatására állították volna össze, ezért is kapta meg a lex CEU becenevet. Ebben a kormány két új feltételt határozott meg az EU-n kívüli külföldi egyetemek magyarországi tevékenységére:

  • szülessen államközi megállapodás a magyarországi működésükről
  • és legyen külföldön is székhelyük, ahol államilag elismert, tényleges képzést folytatnak.

Az államközi megállapodás a CEU esetében azért volt lehetetlen feladat, mert a magyar kormány egyenesen Donald Trump amerikai elnökkel akart tárgyalni az egyetem sorsáról, holott mindenkinek tiszta volt, hogy ebben az ügyben New York állam az illetékes, nem az USA legfelsőbb vezetése - ez benne van az amerikai alkotmányban. A kormány ennek ellenére ettől a feltételtől juszt sem tágított, csak akkor, amikor már az amerikai szövetségi oktatási miniszter, Betsy DeVos rágta a szájukba, hogy fölösleges Trump aláírására várni.

A magyar kormány azóta már előrehaladott tárgyalásokat folytatott New York állam vezetésével CEU-ügyben. Később a kormány már attól is elállt, hogy a CEU-nak saját kampuszt kellene működtetnie New York államban, elegendő lett egy megállapodás egy állambeli egyetemmel - ez össze is jött, a CEU lepaktált a New York-i Bard College-dzsal, hogy ott is folytathasson képzéseket. Ez ugyanakkor még csak előzetes megállapodás, a képzések minőségi elismerésésre - az akkreditációra - még várni kell. A meghosszabbított határidővel viszont most megvan annak a lehetősége, hogy ez is időben meglesz.

A hosszabbítással a magyar kormány a Velencei Bizottság kritikájára reagál, melyben azt jelezték, hogy problémás a CEU-t érintő magyar jogszabály.

mfor.hu