2017. augusztus 9. 08:30

Donald Trump aláírása továbbra is elérhetetlen álom marad. Viszont a CEU így sincs kint a vízből, a szívatására elfogadott törvény értelmében fel kell még mutatniuk egy New York-i kampuszt.

Véget érhet az utóbbi idők egyik legértelmetlenebb hazai kirakatháborúja: a Hvg értesülése szerint a magyar kormány feladta az erőlködést, és most már hajlandó New York állammal megállapodni CEU-ügyben, ahelyett, hogy tovább kepesztene Donald Trump elérhetetlen aláírásáért.

Mint ismert, a nyár elején elfogadott, és külön a CEU szívatására beadott felsőoktatási törvény szerint minden külföldi felsőoktatási intézmény magyarországi működésének a feltétele egy államközi szerződés megléte. A magyar kormány ezt a szerződést ha törik, ha szakad az USA központi, vagyis szövetségi kormányával akarta megkötni, pedig az amerikai alkotmány szerint az ilyesmi a tagállami - itt: New York-i - kormány reszortja.

Hónapokig tartó színjáték következett, mely során Szijjártó Péter külügyminiszter és társai folyamatosan úgy tettek, mintha jobban ismernék az amerikai alkotmányt az amerikaiaknál, és csak vívták fáradhatatlanul az éppen soros szabadságharcot. Időközben simán megállapodtak a McDaniel College budapesti iskolájának működéséről Maryland állammal, így azt is elkezdték lobogtatni, Szijjártó el is mondta, hogy nagyon gyorsan meg lehet ám állapodni a magyar kormánnyal, "valaki nem politikai balhét akar kreálni".

Az ügyben végül az tehette be a kaput, hogy megannyi türelmes amerikai reakció után végül a szövetségi oktatási miniszter, Betsy DeVos rágta Balog Zoltán emberi erőforrásminiszter szájába, miért hülyeség Donald Trump szignójára várni. Szóval úgy tűnik, a magyar fél most már letett arról, hogy további politikai balhét kreáljon az ügyből, és hajlandó nagyon gyorsan megállapodni az együttműködésre alkalmas állammal. Ugyanakkor ez nem tekinthető igazi vereségnek, mert csak sikerült addig húzni a dolgot, míg a közbeszédből kifakult a CEU ügye.

Ezzel együtt a CEU egyébként nincs még kint a vízből, mert a törvény betűje szerint működtetnie kell egy kampuszt az amerikai anyaállamban is.

mfor.hu