<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

Egyre távolabbinak tűnik a hosszú ideje első amerikai kamatemelés időpontja egyes szakértők szerint. A Fed gazdaságösztönző céllal immár közel hét éve tartja zéró közeli szinten az irányadó kamatot.

Szakértők egy része, akik a negyedik negyedévre várták a kamatemelést, a pénteken ismertetett csalódást keltő szeptemberi, valamint a jócskán lefelé korrigált augusztusi amerikai foglalkoztatási adat után már azzal számol, hogy csak valamikor a jövő év első negyedében lát hozzá a monetáris szigorításhoz az amerikai hegybank szerepét betöltő Fed.

A washingtoni munkaügyi minisztérium pénteki ismertetése szerint a múlt hónapban 142 ezer új állás jött létre a nem mezőgazdasági szektorokban. A piac 200 ezerre számított. Az augusztusi adatot 245 ezerről 173 ezerre módosították.

Elemzők a globális gazdaság növekedésének lassulásával indokolták, hogy a becsültnél kevesebb új munkahely jött létre a múlt hónapban az Egyesült Államokban.

Az elmúlt három hónapban átlagosan 167 ezer új munkahely teremtődött az amerikai gazdaságban, tavaly ez havi 260 ezer volt.

A Fed néhány hete épp a globális gazdaság helyzetének bizonytalansága miatt döntött úgy, hogy még nem emel kamatot.

A BNP Paribas elemzői, akik decemberre várták a kamatemelést, a pénteki foglalkoztatási adat ismertetése után az időpontot márciusra tolták ki.

A Barclays Research szakértői is is úgy vélték, hogy az elmúlt hónapokban egyre kisebb számban létrejövő új munkahelyek száma részben az amerikai gazdaság növekedésének lassulására vezethető vissza, és ilyen körülmények között a Fed nagy valószínűséggel idén nem változtat az alapkamaton.

A Bank of Tokyo-Mitsubishi szakértői szerint októberben biztos nem lesz kamatemelés, és ha a gyenge augusztusi és szeptemberi adat után a Fed úgy döntene, hogy megvárja, milyen trend alakul ki foglalkoztatási téren, akkor kamatváltozás már csak jövőre lehet.  

Az idei második negyedévben 3,9 százalékkal nőtt az amerikai hazai össztermék (GDP) éves szinten, miután az első negyedévben mindössze 0,6 százalékkal bővült a gazdaság.

A június végéig tartó három hónapban a növekedés motorja a személyi fogyasztás volt, amely a GDP több mint kétharmadát adja. A személyi fogyasztás 3,6 százalékkal nőtt a negyedévben.

Elemzők szerint a harmadik negyedévben 2,5 százalékra lassul a GDP bővülésének üteme, majd az év utolsó negyedében 2,7 százalékra gyorsul. Az év egészét tekintve a szakértők 2,2 százalékos növekedést várnak, a tavalyi 2,4 százalék és a 2013. évi 1,5 százalék után.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.