3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Üdvözölte az Európai Bizottság kiszivárgott véleményét Veres János. Figyelemre méltó ugyanakkor az, hogy felhívták a figyelmet az inflációs kockázatokra és a kormány túlzottan optimista növekedési kilátásait is kritika érte.

A pénzügyminiszter pozitívan értékeli, hogy az Európai Bizottság kiszivárgott véleménye nem vitatja, sokkal inkább alátámasztja a konvergenciaprogramban szereplő makropálya elemeit, amelyek közül az infláció tekintetében lát kockázatot a nyersanyagok, az élelmiszer és az olaj magas ára miatt.

Veres János az MTI-nek adott nyilatkozatában - mivel hivatalosan a magyar kormány még nem ismeri a frissített konvergenciaprogramról készített brüsszeli véleménytervezetet - a sajtóban megjelent, a pozitív uniós értékelést valószínűsítő hírekre reagált. Elmondta: örömmel konstatálja, hogy a bizottság értékelései egyre inkább elismerő és egyetértő jellegűek a magyar konvergenciaprogramokkal kapcsolatban.

A mostani program 2008-2009-es céljainak megvalósíthatóságában "lényegében egyetértés van a bizottság és közöttünk" - mondta, és hozzátette: úgy látja, hogy a költségvetési hiánycélok 2008-ban és 2009-ben teljesíthetőek, "azaz belül maradunk a programban szereplő számokon". Ugyanakkor Veres János reálisnak tartja kiszivárgott információkban az infláció kockázataira tett utalást, legalább is azt a részét, amely kockázati elemként jelöli meg a nyersanyagok esetleges nagyobb mértékű áremelkedését.

Nem tartja valós kockázatnak azonban az utalást a magas bérnövekedést. "A közszférában szigorúan tartjuk a programban szereplő, inflációt meg nem haladó mértékű bruttó bérnövekedési ütemet" - mondta. Hozzátette: a versenyszférával kötött OÉT bérmegállapodás azon a kereten belül marad, ami a költségvetési törvényben szereplő - 1 százalékot el nem érő - reálbér növekedés feltétele.

Arról, hogy a hírek szerint Brüsszel a 2009-es 2010-es növekedési prognózist optimistának nevezi majd úgy fogalmazott: elérhető a 4 százalék körüli, 2009-es növekedés. Különösen azt figyelembe véve, hogy a bizottság értékelése reálisnak tekinti a 2008-as, a Pénzügyminisztérium által számított növekedési ütemet és a 2009-2010-es növekedés kapcsán mindössze a belföldi kereslet alakulását tekinti kérdésesnek." Azt gondolom, hogy ez is alapvetően azt tükrözi, hogy a konvergenciaprogramban szereplő, és a kormány által ma is prognosztizált 4 százalék körüli 2009-es növekedés elérhető mérték" - mondta Veres.

MTI/Menedzsment  Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!