TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2009. november 27. 10:19

Tovább mélyülhet a beruházások visszaesése Magyarországon az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik úgy vélik: csak 2010 második félévétől élénkülhet a cégek beruházási kedve.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt adatai szerint a nemzetgazdasági beruházások volumene az idén a harmadik negyedévben 8,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, és 2009 második negyedévéhez viszonyítva is 1,8 százalékkal mérséklődött a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint. A beruházások volumene az első három negyedévben 7,1 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. makroelemzője elmondta, hogy a beruházások csökkenése nem volt meglepő, hiszen éves összehasonlításban utoljára 2007 utolsó negyedévében mértek növekedést. A harmadik egyedévben tovább gyorsuló visszaesés oka egyrészt a feldolgozóipari beruházások csaknem 17 százalékos csökkenéséből, valamint a lakásberuházások július óta tartó eséséből adódik - hangsúlyozta a szakember.  

Az infrastrukturális beruházások - így például a 4-es metró és az autópályák építése - ugyan némileg tompították a beruházások mérséklődését, azonban a visszaesést a továbbiakban csak az lassítja majd, hogy nemsokára érvényesülnek a bázishatások. Suppan Gergely szerint a lakáspiacon további visszaesés várható, amely a kiadott építési engedélyek számán, valamint azon is látszik, hogy a kivitelezők nem jutnak hitelekhez.

Hozzáfűzte, hogy a feldolgozóiparban is nagy a kapacitásfelesleg a megrendelések visszaesése miatt, és amíg ez nem változik, addig nem lesznek beruházások, legfeljebb csak az amortizáció pótlása miatt. Elmondta azt is, hogy a következő időszakban néhány nagyberuházás - így például a Kecskeméten épülő Mercedes gyár, valamint a szegedi lézerkutató-központ - felhúzhatják a beruházási adatokat. 2010-ben éves összehasonlításban már 2 százalék körüli értékkel nőhetnek a beruházások, legelőbb pedig az exportra termelő cégeknél indulhat el a fellendülés, valamint azokban az ágazatokban - elsősorban egészségügy, oktatás - amelyekbe jelentős európai uniós források áramlanak.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője is hangsúlyozta, hogy a beruházások növekedésének szempontjából az európai uniós források jelenthetnek kitörési pontot.

A szakértő szerint várható volt a beruházások csaknem 9 százalékos visszaesése a harmadik negyedben, és ő is aláhúzta, hogy a feldolgozóiparban egyre mélyül a visszaesés. Török Zoltán úgy vélte, hogy 2010 második felében az amortizáció és a külső kereslet élénkülése nyomán már fellendülhetnek a beruházások ebben az ágazatban is. A kereskedelmi, a pénzügyi és ingatlanszektorban ugyanakkor nem várható javulás.

A Raiffeisen elemzője 2009-re éves összehasonlításban a beruházások 7-8 százalékos visszaesését várja, 2010-ben pedig már 2-3 százalékos növekedést valószínűsít.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.