Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Tovább mélyülhet a beruházások visszaesése Magyarországon az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik úgy vélik: csak 2010 második félévétől élénkülhet a cégek beruházási kedve.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt adatai szerint a nemzetgazdasági beruházások volumene az idén a harmadik negyedévben 8,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, és 2009 második negyedévéhez viszonyítva is 1,8 százalékkal mérséklődött a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint. A beruházások volumene az első három negyedévben 7,1 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. makroelemzője elmondta, hogy a beruházások csökkenése nem volt meglepő, hiszen éves összehasonlításban utoljára 2007 utolsó negyedévében mértek növekedést. A harmadik egyedévben tovább gyorsuló visszaesés oka egyrészt a feldolgozóipari beruházások csaknem 17 százalékos csökkenéséből, valamint a lakásberuházások július óta tartó eséséből adódik - hangsúlyozta a szakember.  

Az infrastrukturális beruházások - így például a 4-es metró és az autópályák építése - ugyan némileg tompították a beruházások mérséklődését, azonban a visszaesést a továbbiakban csak az lassítja majd, hogy nemsokára érvényesülnek a bázishatások. Suppan Gergely szerint a lakáspiacon további visszaesés várható, amely a kiadott építési engedélyek számán, valamint azon is látszik, hogy a kivitelezők nem jutnak hitelekhez.

Hozzáfűzte, hogy a feldolgozóiparban is nagy a kapacitásfelesleg a megrendelések visszaesése miatt, és amíg ez nem változik, addig nem lesznek beruházások, legfeljebb csak az amortizáció pótlása miatt. Elmondta azt is, hogy a következő időszakban néhány nagyberuházás - így például a Kecskeméten épülő Mercedes gyár, valamint a szegedi lézerkutató-központ - felhúzhatják a beruházási adatokat. 2010-ben éves összehasonlításban már 2 százalék körüli értékkel nőhetnek a beruházások, legelőbb pedig az exportra termelő cégeknél indulhat el a fellendülés, valamint azokban az ágazatokban - elsősorban egészségügy, oktatás - amelyekbe jelentős európai uniós források áramlanak.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője is hangsúlyozta, hogy a beruházások növekedésének szempontjából az európai uniós források jelenthetnek kitörési pontot.

A szakértő szerint várható volt a beruházások csaknem 9 százalékos visszaesése a harmadik negyedben, és ő is aláhúzta, hogy a feldolgozóiparban egyre mélyül a visszaesés. Török Zoltán úgy vélte, hogy 2010 második felében az amortizáció és a külső kereslet élénkülése nyomán már fellendülhetnek a beruházások ebben az ágazatban is. A kereskedelmi, a pénzügyi és ingatlanszektorban ugyanakkor nem várható javulás.

A Raiffeisen elemzője 2009-re éves összehasonlításban a beruházások 7-8 százalékos visszaesését várja, 2010-ben pedig már 2-3 százalékos növekedést valószínűsít.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.