TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2016. december 14. 04:46

December hónap egyik legfontosabb gazdasági eseménye elé nézünk, hiszen az amerikai jegybank, a Fed kamatdöntő ülésén emelésről dönthet szerda este. Ez pedig a dollár további erősödésével járhat.

A hét kiemelt eseménye az amerikai kamatdöntés lesz. Szerda este ér véget a jegybank kétnapos kamatmeghatározó ülése. A Federal Reserve  (Fed) a várakozások szerint a tavalyi decemberi kamatemelés óta először ismét emeli - újabb 25 bázisponttal, 0,50-0,75 százalékra - az irányadó kamatsávot. A határidős árazások alapján 92 százalék az esélye, hogy 25 bázispontos, míg 8 százalék az esélye, hogy 50 bázispontos kamatemelést hajt végre a Fed.

Mivel az elemzők gyakorlatilag egyöntetűen kamatemelést várnak, az kelthet meglepetést, ha ez szerda este mégsem történik meg. Mivel ez elég csekély valószínűséggel bír, a befektetőket inkább az izgatja, hogy miként ítélik meg a Fed vezetői a növekedési és inflációs kilátásokat Trump győzelmének fényében. Válasz erre a kamatdöntő ülés után szerdán kiadandó közleményből, illetve a frissített gazdasági előrejelzésből érkezhet.

A legutóbbi ülésen 2 jegybankár (Mester és George) szavazott kamatemelésre, a közleményben kiemelték, hogy stabil a gazdasági növekedés, a munkaerőpiaci folyamatok kedvezőek, a lakossági fogyasztás kellő mértékben bővül, és a 2 százalékos inflációs cél is hamarosan elérhető lehet. Azóta Janet Yellen több alkalommal utalt rá, hogy itt az idő a kamatemelésre. Amikor Trump megnyerte az elnökválasztást, megugrottak az állampapírpiaci hozamok, ráadásul a leendő elnök kijelentette, hogy már régen kamatot kellett volna emelni, áll az Equilor összefoglalójában. A tervezett gazdaságélénkítő csomag véghezvitele esetén hosszabb távon is emelkedhetnek az inflációs, és GDP várakozások, ez pedig a korábban vártnál intenzívebb kamatemelési ciklust indokolhat a következő években.

Évtizedes csúcson van a dollár (Forrás: investing.com)


A Saxo Bank szakértője, John J. Hardy ugyanakkor kevésbé számít egyértelmű jelzésre, inkább a további bizonytalanságra lát esélyt. Mint fogalmazott, egyes vélemények szerint a Fed inkább egy galambjellegű kamatemelés mellett dönt, míg mások azt hangoztatják, hogy a jelenlegi helyzetben a Fed döntése nem lesz mérvadó a dollár kilátásai szempontjából, mivel a Trump elnöksége körüli bizonytalanság mindenre rányomja a bélyegét. Valószínű, hogy az utóbbiaknak van igaza. Ha a kamatemelés mellett a Fed Nyíltpiaci Bizottsága döntéshozóinak a kamatpálya alakulására vonatkozó becslése (az úgynevezett dot plot előrejelzés) és Yellen sajtótájékoztatója galambjellegű lesz, az tovább erősíti a bizonytalanságot.

Ez lesz Obama új otthona

A héjajellegű kamatemelés az lenne, ha a Fed irányadó kamataira vonatkozó 2017-es "dot plot" előrejelzés és várakozás egyértelműen felfelé mozdulna el, még akkor is, ha a döntéshozók csak virágnyelven nyilatkoznának arról, hogy a közelmúlt makrogazdasági adatai, valamint az emelkedő energiaárak nyomán egyre nő az infláció erősödésének kockázata.

A Saxo szakértője a galamb- és a héjajellegű kamatemelés mellett létezik egy harmadik lehetőség, a "tanácstalan" kamatemelés. Ebben az esetben a dot plot előrejelzés csak kismértékű emelkedést vetítene előre, azonban az üzenet egyértelmű lenne: a Fed lehetőségeit arra, hogy felmérje a piacokat, nagyban korlátozza az a tény, hogy nincs rálátása az elkövetkező 12-24 hónap fiskális politikájára. Így a Fed arra kényszerülhet, hogy teljes egészében eldobja a előrejelzéseinek szokásos rendszerét, és a továbbiakban minden esetben a külső tényezők változásának függvényében döntsenek. Valószínűleg valahol a héjajellegű és a „tanácstalan” között lesz a holnapi döntés, és az elnökválasztás óta fennálló bizonytalanság a piaci folyamatok megítélését illetően továbbra is megmarad.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.