<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

A Gazprom ellen a méltánytalan árazás miatti eljárással vékony jégre tévedt az Európai Bizottság, ezt a vádat ugyanis önmagában nagyon nehéz bizonyítani - írja európai kiadásának keddi számában a Financial Times brit politikai, gazdasági napilap.

A lap szakértőkre hivatkozva arról ír, hogy vékony a határvonal aközött, hogy a brüsszeli testület a szabálytalan viselkedést bünteti vagy beavatkozik a piacgazdaság akadálytalan működésébe.

A túlzott árazást a lap szerint önmagában azért nehéz bizonyítani, mert az árak több okból is különbözhetnek két országban; így a piac mérete, az elosztási költségek és más szállítók jelenléte is hatással lehet rájuk. A bizottságnak a lap szerint át kellene vizsgálnia az összes gázszállítási szerződést, és azokat lehet összemérni, amelyek ugyanabban az évben, ugyanannyi gáz leszállítására köttettek, és ez nagyon nehéz lesz.

A lap arra is figyelmeztet, hogy a megkötött szerződésekbe való beavatkozás a befektetési kedvnek is árthat.

Más szakértők szerint ugyanakkor a hatóságoknak jogukban áll beavatkozni, különösen, ha azt sejtik, hogy más visszaélések is történtek, ahogy Brüsszel a Gazprom esetében is azt állítja, hogy az orosz gázipari óriásvállalat nemcsak méltánytalan árakat állapított meg, hanem a tőle vásárolt gáz újraeladását is megtiltotta, és új szállítók piacra lépését is akadályozza.

Ha más kiszorító, piackorlátozó intézkedéseket erős bizonyítékok támasztanak alá, akkor a méltánytalan árazás vádja sem olyan gyenge - vélekedett a lapnak nyilatkozva a namuri és louvaini egyetem tanára.

A cikk annak a lehetőségét sem zárja ki, hogy a bizottság politikai eszközként vetette be a trösztellenes eljárást annak érdekében, hogy javítsa a kisebb tagállamok alkupozícióját a Gazprommal szemben, miközben az EU és Oroszország viszonya most meglehetősen feszült.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.