2015. április 29. 14:46

A Fitch Ratings hitelminősítő intézet rövidtávon nem számít rá, hogy megváltoztatná Magyarországra vonatkozó hitelminősítői besorolását a Reuters hírügynökségnek küldött levele szerint.

A Fitch a külső körülmények terén látja a legnagyobb javulást. Rohamosan csökken a külső adósság nettó állománya, miután a magánszektorban mérséklődött a kitettség a külföldi hiteleknek. A folyó fizetési mérleg 2010 óta fennálló nagy többlete szintén segít. Összességében ezek a folyamatok pozitívan hatnak a hitelbesorolásra - írták.

Kedvezőtlen viszont a hitelminősítés szempontjából a bizonytalan befektetői környezet. Bár a Fitch jónak tartja, hogy a kormány megállapodott az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD), további kézzelfogható bizonyítékokra lenne szükség szerinte, hogy javulás van ezen a téren.

A Fitch szerint Magyarország középtávon is 3 százalék alatt tudja tartani költségvetési hiányát, de ez lehet, hogy nem lesz elég az államadósság GDP-arányos szintjének tartós csökkentéséhez. Az intézet szerint a hasonló hitelminősítői besorolású országokhoz képest a magyar államadósság aránya nagyon magas.

A Fitch Ratings a befektetési ajánlású kategóriától egy fokozattal elmaradó "BB+" besorolással és stabil kilátással tartja nyilván Magyarországot. A Fitch legközelebb május 22-én vizsgálja a magyar államadós-osztályzatot.

MTI