2015. február 11. 19:28

Ha csökkenne a bankadó és barátságosabb üzleti környezet alakulna ki, javulna Magyarország államadós-besorolása a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő vezető elemzője szerint.

Arnaud Louis szerdán Varsóban azt mondta újságíróknak, hogy a bankadó csökkentése kulcsfontosságú lépés lenne, javítana Magyarország hitelkockázati besorolásán. Hozzátette azonban, hogy inkább várakozó álláspontra helyezkedik, mivel korábbi tapasztalatokból kiindulva "megtanultunk óvatosak lenni, amikor Magyarországról van szó".

A vezető elemző szerint Magyarország egyik gyengesége az utóbbi években az alacsony gazdasági növekedés volt, amelynek a barátságtalan üzleti környezet és a kiszámíthatatlan jogi szabályozás volt az oka egyebek mellett.    

A Fitch Magyarországot az államadósság magas szintje miatt jelenleg a befektetésre nem ajánlott "BB plusz" kategóriába sorolja, stabil kilátással, így a felminősítés csak a kilátások javítása után következhet be. A Fitch Ratings május 22-én, majd november 20-án végzi el a magyar államadós-osztályzatok vizsgálatát.

MTI