Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A parlament előtt lévő javaslat szerint a 65. életévüket betöltöttek jogosultak a járadékra.

Művészjáradékot vezet be a kormány, az erről szóló törvényjavaslat már a parlament előtt van. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma jegyzi az előterjesztést, amiben rábukkantunk a járadékról szóló javaslatra (29 §.).

A javaslat benyújtója, Balog Zoltán (jobbra) 

A művészjáradékban a 65. életévüket betöltött „elismert művészek” részesülhetnek, mégpedig életük végéig. A havi rendszerességgel folyósított járadék jellegű juttatás összege a legkisebb teljes öregségi nyugdíj 425 százaléka.

Vagyis a jelenlegi 28 500 forintból kiindulva a művészek a következő évtől havi 121 125 forint járadékot kapnak az államtól. A folyósításról a Magyar Művészeti Akadémia gondoskodik, a titkárságán keresztül.

A javaslat nevesíti azokat az elismeréseket, amelyek feljogosítják a művészeket arra, hogy járadékot igényeljenek. Tizenkilenc kategória díjazottjai válnak érdemessé a pénzre, köztük a József Attila-díj, a Liszt Ferenc-díj, a Munkácsy Mihály-díj, a Jászai Mari-díj birtokosai.

Vannak olyan elismerések, amelyekhez már jár juttatás a központi költségvetés terhére, így ők – a halmozódás elkerülése érdekében – nem kaphatnak külön művészjáradékot, még ha rendelkeznek is a 19, arra jogosító díj valamelyikével. Mint ahogy természetesen a 19 elismerés egyike alapján lehet csak járadékot szerezni, több jogcímen azt nem engedi a javaslat, szintén a halmozódás elkerülése végett.

A járadékra írásban kell jelentkezni, egyebek mellett feltüntetve az elismerés igazolására szolgáló dokumentumot. Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert jelenleg nem áll rendelkezésre közhiteles nyilvántartás – a köztestületi díjak kivételével - a díjazottak személyéről.

Baka F. Zoltán

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.