2017. november 12. 12:42

A parlament előtt lévő javaslat szerint a 65. életévüket betöltöttek jogosultak a járadékra.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Művészjáradékot vezet be a kormány, az erről szóló törvényjavaslat már a parlament előtt van. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma jegyzi az előterjesztést, amiben rábukkantunk a járadékról szóló javaslatra (29 §.).

A javaslat benyújtója, Balog Zoltán (jobbra) 

A művészjáradékban a 65. életévüket betöltött „elismert művészek” részesülhetnek, mégpedig életük végéig. A havi rendszerességgel folyósított járadék jellegű juttatás összege a legkisebb teljes öregségi nyugdíj 425 százaléka.

Vagyis a jelenlegi 28 500 forintból kiindulva a művészek a következő évtől havi 121 125 forint járadékot kapnak az államtól. A folyósításról a Magyar Művészeti Akadémia gondoskodik, a titkárságán keresztül.

A javaslat nevesíti azokat az elismeréseket, amelyek feljogosítják a művészeket arra, hogy járadékot igényeljenek. Tizenkilenc kategória díjazottjai válnak érdemessé a pénzre, köztük a József Attila-díj, a Liszt Ferenc-díj, a Munkácsy Mihály-díj, a Jászai Mari-díj birtokosai.

Vannak olyan elismerések, amelyekhez már jár juttatás a központi költségvetés terhére, így ők – a halmozódás elkerülése érdekében – nem kaphatnak külön művészjáradékot, még ha rendelkeznek is a 19, arra jogosító díj valamelyikével. Mint ahogy természetesen a 19 elismerés egyike alapján lehet csak járadékot szerezni, több jogcímen azt nem engedi a javaslat, szintén a halmozódás elkerülése végett.

A járadékra írásban kell jelentkezni, egyebek mellett feltüntetve az elismerés igazolására szolgáló dokumentumot. Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert jelenleg nem áll rendelkezésre közhiteles nyilvántartás – a köztestületi díjak kivételével - a díjazottak személyéről.

Baka F. Zoltán

mfor.hu