2007. szeptember 27. 11:09

Kelet-Európa országait nem érintették eddig a globális hitelpiaci válság okozta megrázkódtatások, de több ország sebezhető, mivel a tekintélyes külső egyensúlytalanság miatt akadozhat a hiteláramlás - közölte a Világbank csütörtökön.

A nemzetközi pénzügyi szervezet a tíz új kelet-európai uniós tagországgal foglakozó értékelésében hangsúlyozza, hogy az országokat ellenállóbbá tette az a törekvés, hogy meg akarnak felelni az euró bevezetéshez szükséges követelményeknek. Ugyanakkor a Világbank figyelmeztet: a szigorúbb hitelfeltételek miatt lassulhat a gazdasági növekedési ütem a fejlett országokban, és ez a kereskedelmi kapcsolatokon keresztül árthat a feltörekvő gazdaságoknak.

A jelentés részletesen foglalkozik a nemzetközi pénzügyi válság hatásával, amely "veszélyes lehet e tíz ország számára. A legnagyobb kockázat azokat érinti, amelyeknek nagy a folyómérleg hiánya." Ezek között említették a jelentésben a balti országokat, Romániát és Bulgáriát, továbbá Magyarországot, "amely nagy mértékben függ a bizonytalanabb portfolió befektetésektől, mint a működő tőke beáramlásától."

Az első negyedévben Magyarország kivételével ezek az országok még látványos teljesítménynövekedést produkáltak, de a második negyedévben már érezhető volt a lassulás Bulgária és Szlovákia kivételével. A szerény magyarországi növekedést a szükséges költségvetési kiigazítás magyarázza a Világbank szerint.

A jelek szerint a térség legtöbb országa túljutott már a növekedési csúcsán, és az idei év csak Szlovákiában, Lengyelországban, Litvániában és talán Bulgáriában ígérkezik jobbnak a tavalyinál.

A Világbank úgy látja, hogy a térség országainak fele, mindenekelőtt Magyarország javítja költségvetési helyzetét, míg az országok másik fele nem használja ki erős gazdasági növekedését az államháztartási egyensúlytalanságok kijavítására. A Világbank teljesíthetőnek tartja az idei magyarországi államháztartási deficitcélt, 2009-ben és 2010-ben a hiány viszont nagyobb lehet a kormány által tervezettnél.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.