2008. május 2. 12:59

A nagy vállalatátvételek ideje már lecsengett az energiaiparban, ami a jövőben számít, az a partneri együttműködés, jelentette ki egyebek között Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a Der Standard osztrák lap pénteki számában megjelent nyilatkozatában.

Hernádi szerint amióta mindenki az energiabiztonságról beszél, ismét növekszik az állami befolyás az ágazatban. Ennek alátámasztásául megemlítette, hogy a világ olajlelőhelyeinek 65 százaléka államilag ellenőrzött cégek tulajdonában van.

A Mol bekebelezésére törekvő OMV osztrák olaj- és gázipari konszernnel kapcsolatban elmondta, hogy az olyasfajta átvételt, amelyet az OMV meglebegtetett (az OMV-nak jelenleg 20,26 százaléka van a Mol-ban), voltaképpen csak jelentős részvényesi többséggel lehetne megvalósítani. Az osztrák cégnek alkalma lett volna ezt kezdeményeznie a Mol múlt heti közgyűlésén, de nem élt a lehetőséggel, mondta Hernádi. (A közgyűléssel kapcsolatos állítólagos anomáliákról a pénteki Financial Times írt.)

Tisztázta azt is, hogy a Mol vezetése a saját részvények visszavásárlását már azelőtt megkezdte, hogy az OMV belefogott volna az "ellenséges közeledésbe". Az osztrák vállalat vezetése azzal vádolja a Mol igazgatóságát, hogy azért vásárolt vissza a cég saját részvényeket nagy mennyiségben, mert azok birtokában a vezetés tulajdonossá akar válni a vállalatban.

Az interjúban Hernádi feltárta, hogy személy szerint csalódott Wolfgang Ruttenstorfer OMV-vezérigazgatóban, akivel többé már nincs miről tárgyalnia. A bizalom odavan, mutatott rá, hozzátéve: természetesen ha osztrák részről javaslatot tesznek valamilyen együttműködésre, akkor azt a Mol meghallgatja, és "lehetőségeink keretében kedvezően válaszolunk rá".

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.