2008. május 2. 12:59

A nagy vállalatátvételek ideje már lecsengett az energiaiparban, ami a jövőben számít, az a partneri együttműködés, jelentette ki egyebek között Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a Der Standard osztrák lap pénteki számában megjelent nyilatkozatában.

Hernádi szerint amióta mindenki az energiabiztonságról beszél, ismét növekszik az állami befolyás az ágazatban. Ennek alátámasztásául megemlítette, hogy a világ olajlelőhelyeinek 65 százaléka államilag ellenőrzött cégek tulajdonában van.

A Mol bekebelezésére törekvő OMV osztrák olaj- és gázipari konszernnel kapcsolatban elmondta, hogy az olyasfajta átvételt, amelyet az OMV meglebegtetett (az OMV-nak jelenleg 20,26 százaléka van a Mol-ban), voltaképpen csak jelentős részvényesi többséggel lehetne megvalósítani. Az osztrák cégnek alkalma lett volna ezt kezdeményeznie a Mol múlt heti közgyűlésén, de nem élt a lehetőséggel, mondta Hernádi. (A közgyűléssel kapcsolatos állítólagos anomáliákról a pénteki Financial Times írt.)

Tisztázta azt is, hogy a Mol vezetése a saját részvények visszavásárlását már azelőtt megkezdte, hogy az OMV belefogott volna az "ellenséges közeledésbe". Az osztrák vállalat vezetése azzal vádolja a Mol igazgatóságát, hogy azért vásárolt vissza a cég saját részvényeket nagy mennyiségben, mert azok birtokában a vezetés tulajdonossá akar válni a vállalatban.

Az interjúban Hernádi feltárta, hogy személy szerint csalódott Wolfgang Ruttenstorfer OMV-vezérigazgatóban, akivel többé már nincs miről tárgyalnia. A bizalom odavan, mutatott rá, hozzátéve: természetesen ha osztrák részről javaslatot tesznek valamilyen együttműködésre, akkor azt a Mol meghallgatja, és "lehetőségeink keretében kedvezően válaszolunk rá".

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.