<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Változhat a bankok működését szabályozó törvény, a tervek szerint 60 nappal a módosítást megelőzően értesíteni kellene az ügyfeleket, ha a bankok a korábbi kondíciókba bele akarnak nyúlni.

A kormány a hitel- és pénzintézeti törvény módosításával kötelezné a bankokat arra, hogy a hitelszerződések módosításáról 60 nappal korábban tájékoztassák az ügyfeleket - értesült az MTI hétfőn. A szerdán a kormány elé kerülő javaslat szerint, ha az ügyfelek nem fogadják el a változtatásokat, 60 napon belül díjmentesen fel tudják mondani a hitelszerződésüket.

Szollár Domokos az MTI-nek elmondta: az új szabályokban a kormány azt is előírná, hogy akinek hitele van, bármikor élhet majd részleges, vagy teljes előtörlesztés lehetőségével, úgy, hogy közben az előtörlesztési díjat maximálnák. Hozzátette: a javaslat felső határt szabna a gyorskölcsönök kamatának is. Ismertetése szerint sok rászoruló és kiszolgáltatott állampolgár, ha hirtelen kerül nehéz helyzetbe, gyakran csak gyorskölcsönnel tudja helyrebillenteni gazdálkodását. Rajtuk segítene a kormány ezzel a tervezett döntéssel - közölte.

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a kabinet ezen kívül szigorúbb tájékoztatási kötelezettséget írna elő a fogyasztói hitelekkel kapcsolatban. Mint mondta, azért, hogy közérthető, világos, részletekbe menően, példával alátámasztott tájékoztatást kapjon minden ügyfél mielőtt döntést hozna a hitel felvételéről.

Emlékeztetett arra: gyakorlatilag a lakossági hitelezéssel foglalkozó intézetek 98 százaléka önkéntesen aláírta a banki magatartás kódexet, a kormány mégis azt tervezi, hogy a kódex egyoldalú szerződésmódosításokról szóló részét beemelné a bankokat szabályozó hitel és pénzintézeti törvénybe. Mindezt annak érdekében, hogy egy intézet se tudjon kibújni a szabályzat alól - jegyezte meg.

Szollár Domokos hangsúlyozta: a kormány dolga, hogy átlátható, világos rendszert hozzon létre a hitelezés területén, és feladata is megvédeni az ügyfeleket az esetleges visszaélésektől, banki erőfölénytől. Kiemelte ugyanakkor, hogy a Magyarországon felvett hiteleket ki kell fizetni. A bankrendszer, sőt az egész gazdaság működése kerülhet veszélybe, ha a hitellel rendelkezők úgy éreznék, illetve bátorítást kapnának arra vonatkozóan, hogy nem kell visszafizetni a hiteleket - jelentette ki a kormányszóvivő.

MTI/Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.