2008. április 9. 14:24

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a szerdán megjelent, tavaszi Világgazdasági Kilátásokban 3,7 százalékos átlagos gazdasági növekedést jósolt idénre a világnak a tavalyi 4,9 százalék után. Jövőre 3,8 százalékos világgazdasági növekedést tart lehetségesnek az IMF.

A tavaly októberben megjelent, legutóbbi őszi Világgazdasági Kilátásokban az IMF erre az évre 4,8 százalékos növekedést jósolt, a januárban megjelent időközi előrejelzésében 4,1 százalékot valószínűsített idénre.

Az Egyesült Államokban az idén 0,5 százalékos, jövőre 0,6 százalékos GDP-növekedésre számítanak az IMF elemzői. A januári időközi előrejelzésben az IMF 1,5 százalékot valószínűsített az Egyesült Államoknak idénre, a tavalyi őszi rendes előrejelzésben 1,9 százalékot jósolt erre az évre, és 1,9 százalékot valószínűsítettek tavalyról is. A tényleges ütem tavaly 2,2 százalék volt a 2006-os 2,9 százalék után.

Az eurózónában jelentős lassulás várható

Az euróövezetnek az idén 1,4 százalékos, jövőre 1,2 százalékos GDP-növekedést jósolnak az IMF elemzői. Az őszi előrejelzésben 2,1 százalékot vártak erre az évre. Tavalyra 2,5 százalékot várt az IMF, a tényleges ütem az EU statisztikai hivatala szerint 2,6 százalékos volt a 2006-os 2,8 százalék után, amely hatéves rekord volt.

Az IMF januárban, időközi előrejelzésében, még 1,8 százalékos gazdasági növekedést valószínűsített az euróövezetnek erre az évre. Később, a februári időközi előrejelzésében az Európai Bizottság is 1,8 százalékos növekedési jóslatot tett erre az évre, leszállítva a reményeket a tavaly őszi előrejelzésében szerepelt 2,2 százalékról. Az EU egészére idén 1,8, jövőre 1,7 százalékos növekedést vár az IMF.

Régiónk növekedése lassul, a Távol-Keleté gyorsul

Közép-Kelet-Európa országaira az idei évben 4,4 százalékos, jövőre 4,3 százalékos bővülést valószínűsít a Nemzetközi Valutaalap.

Japánban az idén 1,4 százalékos, jövőre 1,5 százalékos GDP-növekedésre számít az IMF. Az őszi előrejelzésben 1,7 százalékot várt erre az évre. Tavalyra 2,0 százalékot jósolt, a tényleges ütem 2,1 százalékos volt a 2006-os 2,4 százalék után.

Kínában az idei évre 9,3 százalékot, jövőre 9,5 százalékot vár az IMF gazdaságnövekedésben - ezzel Kína, az  előrejelzés szerint, a világon a leggyorsabb növekedést mutathatja majd fel.

Bár a sanyarú előrejelzések nem rengették meg a piacokat, hiszen a számok, sok előzetes kiszivárogtatásból, már több-kevesebb pontossággal ismeretesek voltak - és az IMF előrejelzéseinek egy részét társintézménye, a Világbank is az IMF-nél előbb közölte, elrejtve egy hosszabb, szintén félévente megjelenő tanulmányban a világfejlődés társadalmi-gazdasági, egészségügyi és környezeti összetevőiről -, az euró a kitekintés nyilvánosságra hozatala után napi csúcsot döntött a dollárral szemben.

MTI/Menedzsment Fórum