2008. április 9. 14:24

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a szerdán megjelent, tavaszi Világgazdasági Kilátásokban 3,7 százalékos átlagos gazdasági növekedést jósolt idénre a világnak a tavalyi 4,9 százalék után. Jövőre 3,8 százalékos világgazdasági növekedést tart lehetségesnek az IMF.

A tavaly októberben megjelent, legutóbbi őszi Világgazdasági Kilátásokban az IMF erre az évre 4,8 százalékos növekedést jósolt, a januárban megjelent időközi előrejelzésében 4,1 százalékot valószínűsített idénre.

Az Egyesült Államokban az idén 0,5 százalékos, jövőre 0,6 százalékos GDP-növekedésre számítanak az IMF elemzői. A januári időközi előrejelzésben az IMF 1,5 százalékot valószínűsített az Egyesült Államoknak idénre, a tavalyi őszi rendes előrejelzésben 1,9 százalékot jósolt erre az évre, és 1,9 százalékot valószínűsítettek tavalyról is. A tényleges ütem tavaly 2,2 százalék volt a 2006-os 2,9 százalék után.

Az eurózónában jelentős lassulás várható

Az euróövezetnek az idén 1,4 százalékos, jövőre 1,2 százalékos GDP-növekedést jósolnak az IMF elemzői. Az őszi előrejelzésben 2,1 százalékot vártak erre az évre. Tavalyra 2,5 százalékot várt az IMF, a tényleges ütem az EU statisztikai hivatala szerint 2,6 százalékos volt a 2006-os 2,8 százalék után, amely hatéves rekord volt.

Az IMF januárban, időközi előrejelzésében, még 1,8 százalékos gazdasági növekedést valószínűsített az euróövezetnek erre az évre. Később, a februári időközi előrejelzésében az Európai Bizottság is 1,8 százalékos növekedési jóslatot tett erre az évre, leszállítva a reményeket a tavaly őszi előrejelzésében szerepelt 2,2 százalékról. Az EU egészére idén 1,8, jövőre 1,7 százalékos növekedést vár az IMF.

Régiónk növekedése lassul, a Távol-Keleté gyorsul

Közép-Kelet-Európa országaira az idei évben 4,4 százalékos, jövőre 4,3 százalékos bővülést valószínűsít a Nemzetközi Valutaalap.

Japánban az idén 1,4 százalékos, jövőre 1,5 százalékos GDP-növekedésre számít az IMF. Az őszi előrejelzésben 1,7 százalékot várt erre az évre. Tavalyra 2,0 százalékot jósolt, a tényleges ütem 2,1 százalékos volt a 2006-os 2,4 százalék után.

Kínában az idei évre 9,3 százalékot, jövőre 9,5 százalékot vár az IMF gazdaságnövekedésben - ezzel Kína, az  előrejelzés szerint, a világon a leggyorsabb növekedést mutathatja majd fel.

Bár a sanyarú előrejelzések nem rengették meg a piacokat, hiszen a számok, sok előzetes kiszivárogtatásból, már több-kevesebb pontossággal ismeretesek voltak - és az IMF előrejelzéseinek egy részét társintézménye, a Világbank is az IMF-nél előbb közölte, elrejtve egy hosszabb, szintén félévente megjelenő tanulmányban a világfejlődés társadalmi-gazdasági, egészségügyi és környezeti összetevőiről -, az euró a kitekintés nyilvánosságra hozatala után napi csúcsot döntött a dollárral szemben.

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.