3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ősz közepén indította el a "Nem engedünk az IMF-nek" szlogenű kampányát a kormány, melynek teljes költsége 199 millió 350 ezer forintot tett ki. Ugyanakkor néhány pont nem világos a miniszterelnök-helyettes válaszában.

Az Országgyűlés honlapjára kedd délután került fel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek az a válaszlevele, mely Novák Előd "Mennyibe kerül még az IMF az adófizetőknek, elárulják végre?" kérdését válaszolta meg.

Semjén írása szerint a kampány tervezése 19,67 millióba került, az óriásplakáttokra pedig 59,8 millió forintot fordított a kormány. A kampány során 1000 darab óriásplakáton, 500 darab citylight reklámhordozón, 20 darab BKV-busz hátfalán és 80 darab oszlopon jelent meg a hirdetés.

Arra Semjén nem tért ki, hogy a nyomtatott és elektronikus médiában (pl. Metropol, Népszabadság, Magyar Nemzet, Napi Gazdaság, Index, stb.) megjelent reklámok mennyibe kerültek. 

(A Metropol hátoldala október 9-én)

Így azt sem lehet kiszámítani, hogy az IMF-kampányt tervező I.M.G Inter Media Group Kft. mennyit keresett. Bár az I.M.G Inter Media Group Kft. díjazása sor alá a miniszterelnök-helyettes 199,35 millió forintot írt, ugyanakkor az is látható a válaszban, hogy a kampány teljes tervezett keretösszege 200,8 millió forint volt.

Erről a 200 milliós összegről volt szó akkor is, amikor Lázár János államtitkár október 9-én aláírta a szerződést az I.M.G. kft-vel. Ugyan a szerződés aláírásakor Giró-Szász András kormányszóvivő azt mondta, a kormány nem az IMF ellen harcol, sokak szerint ekkor feneklett meg végérvényesen az IMF és hazánk között folytatott új hitelszerződéssel kapcsolatos tárgyalás. Mivel már akkor látszott, hogy a kedvező nemzetközi folyamatok esetén 2013-ban is tudja magát a magyar állam finanszírozni – pont a kampány elindulásának napján mondta Orbán Viktor a Dow Jones hírügynökség tudósítása szerint, hogy megvagyunk az IMF nélkül is – így nem volt nehéz levonni azt a következtetést, a kormány nem akar megállapodni az IMF-fel, nem a szerződés, hanem csupán a tárgyalások védőhálójára hajt.

Ennek megfelelőn már október 12-én, vagyis a kampány elindulási hetének péntekén Orbán Viktor igyekezett a kedélyeket csitítani, és a Kossuth Rádióban azt mondta, nem állunk messze egy jó IMF-megállapodástól, míg ugyanaznap a Bloombergnek azt, nagyon közel az IMF-megállapodás. Erre azonban azóta sem került sor, sőt, azóta már tárgyalni sem tárgyalunk velük az új szerződésről.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!