2013. február 5. 11:40

Mivel 2013-tól jelentős mértékben átalakult az adórendszer, érdemes egy csokorba szedni, milyen kedvezményeket vehetnek igénybe a vállalkozások a foglalkoztatottjaik után.

Könnyen megeshet, hogy az idei év több vállalkozás esetében is a fennmaradásról, vagy a gazdasági teljesítmény szinten tartásáról fog szólni. Belső fogyasztás ugyanis nincs, a gazdasági növekedésre is legfeljebb az év második felében lehet számítani, a működési költségeket pedig növeli az új adók esetleges áthárítása (tranzakciós adó, telefonadó, közműadó). Ilyen környezetben pedig a korábbinál is nagyobb hangsúly lehet a takarékoskodáson, melynek egyik formája a költségcsökkentés, ezen belül is az érvényesíthető kedvezmények.

Mivel azonban 2013-tól újfent jelentős mértékben átalakult az adórendszer, érdemes egy csokorba szedni, milyen kedvezményeket vehetnek igénybe a vállalkozások a foglalkoztatottjaik után.

A Munkahelyvédelmi Akcióterv keretében igényelhető kedvezményekről már többször is írtunk korábban ezért ezekre, csak nagyvonalakban térnénk ki.

1) Szakképzettséget nem igénylők után
A FEOR 9. főcsoportjába tartozó foglalkozás szerinti munkakörökben foglalkoztatott alkalmazottak után 14,5 százalékos szociális hozzájárulási adókedvezményt vehető igénybe. Akárcsak a többi esetben, itt is bruttó 100 ezer forintos bérig él ez a könnyítés.

2) Tartósan munkanélküliek
Ha a munkaadó olyan alkalmazottat vesz fel, aki ezt megelőzően kilenc hónapon belül hat hónapig álláskeresőként volt nyilvántartva az első két évben 27, a harmadik évben pedig 14,5 százalékos kedvezménnyel csökkentheti a munkaerőköltséget. Természetesen bruttó 100 ezer forint után legfeljebb.

3) 25 év alatti és 55 év felettiek
Esetükben a bruttó bér, de legfeljebb 100 ezer forint után 14,5 százalékos kedvezmény érvényesíthető a pályakezdőnek nem minősülő 25 év alatti, illetve a 55 év feletti dolgozók után.

4) GYES-ről, GYED-ről visszatérő kismamák
A kismamák munkaerőpiacra történő segítését szolgálja a bruttó bérnek, de legfeljebb 100 ezer forintnak a 27 százalékára jogosító kedvezmény, mely a foglalkoztatás első két évében él. A harmadikban 14,5 százalékkal csökkentheti a költséget a munkáltató.

Egyéb kedvezmények

5) Bérkompenzáció
A kormány azoknak a vállalkozóknak, akik teljesítették az elvárt béremelést, bérkompenzációt tettek lehetővé, mely még az idei évben is érvényesíthető, bár már alacsonyabb mértékkel. Ezzel kapcsolatban bővebben olvashat a Kiszámoltuk, idén ki után mennyi bérkompenzáció jár című cikkünkben. Arról pedig, hogy ezzel, vagy a Munkahelyvédelmi Akcióterv kedvezményeivel jár-e jobban, az Orbánék új kedvezményei verik a bérkompenzációt című anyagunk szolgál részletekkel.

6) Pályakezdők után
A 25 év alatti pályakezdőket is kedvezményesen lehet foglalkoztatni az idei évtől. Esetükben az első két évben a bruttó bér, de legfeljebb 100 ezer forint 27 százalékával csökkenthető a foglalkoztatás költsége. A munkavállaló ebben az esetben szükséges, hogy az adóhatóság által kiállított, 15 napnál nem régebbi igazolással rendelkezzen, hogy 180 napnyi biztosítási kötelezettséggel rendelkezik.

7) Kutatók foglalkoztatása
A Doktori (PhD) vagy ennél magasabb tudományos fokozattal, címmel rendelkező kutató, fejlesztő munkavállalót foglalkoztató, vállalkozásként működő kutatóhelyek részkedvezményt vehetnek igénybe az alkalmazottak után, melynek mértéke a bruttó bér, de legfeljebb 500 ezer forint 27 százaléka.

8) Karrier Híd program
A közszférából a versenyszférában történő elhelyezkedést kívánja a kormány ezzel a kedvezménnyel segíteni. A programban részt vevő, hatósági bizonyítvánnyal rendelkező természetes személyt foglalkoztató költségvetési szervnek nem minősülő vállalkozások jogosultak ennek igénybe vételére. A kedvezmény mértéke a bruttó bér, de legfeljebb a minimálbér, vagyis 196 ezer forint 13,5 százaléka.

Nem lehet összevonni

Egyes kedvezményeket egyszerre is igénybe lehet venni, így például a Karrier Híd program kedvezménye a bérkompenzációval összevonható, ahogy a Start Plusz, Start Extra és Start Bónusz kedvezményeket is lehet egyszerre érvényesíteni a Karrier Híd Programmal.

Viszont a bérkompenzáció a munkahelyvédelmi akciótervvel nem érvényesíthető egyszerre, ahogy dönteni kell a munkaadónak az utóbbi lehetőség és a Start-kedvezmények között is.

Székely Sarolta
mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.