<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p


			
		

Rendszeresen jelennek meg felmérések, mely országokban, városokban kell nagyon sokat vagy éppen viszonylag keveset dolgozni. Az alábbiakban kiderül, hogy hol érdemes munkát vállalni, ha a könnyedebb életforma vonzó számunkra. Annyit elárulunk, Budapest nem tartozik az álomkategóriába.

A napokban tette közzé a UBS bankház Price and earnings című elemzését, amelyben megnézték mely nagyvárosokban mennyi időt kell az embereknek a munkájukkal tölteniük. Ebből kiderül, hogy a vizsgált 71 nagyvárosból a leglazább helyek Európában találhatók. Ha viszont valaki munkamániás, akkor Ázsiában fogja magát jól érezni, az ottani metropoliszokban ugyanis sokkal többet kell éves szinten a munkahelyeken lehúzni.

Ezekben a városokban dolgoznak a legkevesebbet - kattintásra galéria nyílik!

A bank által kiadott elemzés szerint Párizsban a legjobb dolgozni, hiszen ott átlagosan 1604 órát dolgoznak évente az emberek. Ha az 52 hetet nézzük, és figyelembe vesszük, hogy a tanulmány szerint 29 fizetett szabadnappal rendelkeznek a franciák, akkor ez szűk 7 órás munkanapot takar. Ez kiadja egyébként a Franciaországban általános 35 órás munkahetet, amelyet a 2000-ben történt bevezetése óta sokat kritizáltak. Más kérdés, hogy a bevezetés után a munkaadók szerették volna visszaállítani a korábbi hosszabb munkaidőt, a 2008-as gazdasági válság után viszont már áldásnak tűnt a rövidebb munkahét, így egyelőre ez aligha fog változni.

Európa kényelmes

Talán nem meglepő, hogy egy másik francia nagyváros, Lyon áll a rangsor második helyén, az viszont meghökkentőnek tűnhet, hogy a harmadikra Moszkva került. Igaz, ebben szerepet játszhat az is, hogy a fizetett szabadnapok tekintetében az orosz rendszer a világon az egyik legnagyvonalúbb, 31 ilyen napot kapnak átlagban a dogozók. Ennél csak Manama (el-Manama), Bahrein fővárosa és Róma jobb, előbbiben 34, utóbbiban 32 olyan napja van az embereknek, amikor munka nélkül kapnak fizetést.

Ha a rangsor „rosszabb végét” nézzük, akkor Hong Kong az a hely, ahol nem biztos, hogy szívesen élnénk. Az egykori brit gyarmaton 2606 órát kell az embereknek évente dolgozniuk, ez pedig extrém soknak tűnik. Nem csak azért, mert 50 órás munkahetet jelent, vagyis a francia értéknél 1000 órával több, hanem azért is, mert a listán található második helyezett város értékét is jócskán meghaladja. Ez pedig – véleményünk szerint nagy meglepetésre – Mexikó City, ahol felmérés szerint 2261 órát kell évente dolgozni. Miközben a mexikóiak nem úgy élnek a képzeletünkben, mint akik éjjel-nappal dolgoznak, a szorgos indiai munkás képe már talán kevésbé mond ellent a sztereotípiáknak. A rangsorban szereplő két nagyváros, Mumbai (2277 óra) és Új Delhi (2214) egymást követi a harmadik és a negyedik helyen.

A szorgos emberekhez kapcsolódó sztereotípia talán leginkább a kínaiak esetében jelenik meg, amit a statisztikák is igazolnak. A Kínai Köztársaság (Tajvan) fővárosában Taipeiben 2141 órát kell dolgozni évente, miközben a szabadnapok száma mindössze 13, ám még ennél is rosszabb a fizetett szabadnapok szempontjából az „anyaországban”, Sanghajban a helyzet, hiszen mindössze 7 napot lehetnek távol a munkahelyüktől az emberek és évente 2051 órát dolgoznak.

Budapesten kell a régióban a legtöbbet dolgozni

Ami a régiónk fővárosait illeti, egyértelműen a magyar munkások helyzete a legnehezebb. Prágában és Varsóban ugyanis 1750 óra körül alakul a munkavállalók éves teljesítménye, miközben a cseheknél 28 nap az éves szabadság, addig Lengyelországban 26. Csak 23 fizetett munka nélkül töltött napot kapnak a foglalkoztatottak Bukarestben, ám így is alig haladja meg az 1800 órát a munkahelyeken töltött éves időszak. Pozsonyban 26 szabadnap mellett az 1850 órához közelít az átlagosan teljesített munkaórák száma. Budapesten pedig 1910 órát dolgozik egy magyar éves átlagban, miközben 26 nap szabadság jár.

Az UBS magyarországi adatai ugyan némileg magasabbak, mint az OECD által nyáron közzétettek, a nemzetközi gazdasági szervezet tanulmányában ugyanis az szerepelt, hogy átlagosan 1858 órát dolgozott a magyar 2014 egészében. A trendek ugyanakkor hasonlóak voltak, hiszen a régiós országokkal összevetve abból is az derült ki, hogy sokat kell dolgoznunk.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.