3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

Az ipari termelés és a külkereskedelem legutóbbi adatai arra vallanak, hogy a vártnál mélyebb recesszióban zárhatta a múlt évet a magyar gazdaság, ugyanakkor más aktivitási előrejelző mérőszámok derűlátásra adnak okot - az elemzők.

A JP Morgan közölte, hogy követő jellegű becslésük alapján a magyar hazai össztermék (GDP) 2,2 százalékkal eshetett vissza szezonális kiigazítással számolt negyedéves összehasonlításban a tavalyi negyedik negyedévben.

A ház elemzői eddig 1 százalékos GDP-mínuszt vártak 2012 utolsó három hónapjára e számítási modell alapján.

A JP Morgan szerint ugyanakkor a 2013 elején mért, optimizmust megalapozó aktivitási jelzőszámok közül kiemelkedik az új exportmegrendelések állományának meredek, éves összevetésben 55 százalékos megugrása, valamint a magyar feldolgozószektor beszerzésimenedzser-indexe (BMI), amely januárban szintén meredeken, 6,8 ponttal 55,9-re - vagyis jóval a termelés visszaesésének és növekedésének mezsgyéjét jelző 50-es érték fölé - emelkedett.

A ház várakozása szerint a magyar gazdaság az idei első negyedévben a recesszióból stagnálásba megy át, a második negyedévben pedig már mérsékelt növekedés valószínű.

A JP Morgan közgazdászai 2013 egészére "zéróhoz közeli" GDP-növekedést jósoltak a magyar gazdaságban.

BMI

A Capital Economics szerint a magyar BMI-mutató "szélsőséges" kilengésekre hajlamos. A ház szerint ezért a magyar feldolgozószektor egészségi állapotának valószínűleg jobb jelzője az Európai Bizottság ipari bizalmi felmérése, amely ugyancsak javulásra utalt januárban, ám kisebb mértékűre, mint a BMI-kimutatás.

A Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai is azt emelték ki értékelésükben, hogy bár a magyar BMI-érték ugrott meg a legnagyobb mértékben januárban a teljes felzárkózó térségen belül, Magyarország esetében azonban ez az aktivitási mutató "szélsőséges mértékben volatilis", és az utóbbi hónapokban mért kilengései nem tükröződtek más teljesítményjelző adatokban.

A Barclays "csökkentett fontosságot" tulajdonít a magyar feldolgozóipar esetében ennek a mérőeszköznek.

A cég intette a befektetőket a BMI-adatok "túlértékelésétől", mivel véleményük szerint az utóbbi negyedévekben lazulni látszik e mutatók kapcsolata az európai felzárkózó térség tényleges ipari termelésével.

A JP Morgan szerint az autóiparra alapozzák a magyar ipari termelés általuk várt idei élénkülését. A német Daimler január végén kezdte meg magyarországi üzemében új CLA osztályú modelljének gyártását - ezt a modellt a cég ráadásul csak Magyarországon gyártja -, a Suzuki pedig a múlt hónapban visszatért a kétműszakos termelésre. A Mercedes-gyár az év közepétől eléri teljes kapacitását, és ebben az időszakban az Audi is növelni fogja magyarországi termelését - fejtegették a JP Morgan londoni elemzői.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.