3p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ipari termelés és a külkereskedelem legutóbbi adatai arra vallanak, hogy a vártnál mélyebb recesszióban zárhatta a múlt évet a magyar gazdaság, ugyanakkor más aktivitási előrejelző mérőszámok derűlátásra adnak okot - az elemzők.

A JP Morgan közölte, hogy követő jellegű becslésük alapján a magyar hazai össztermék (GDP) 2,2 százalékkal eshetett vissza szezonális kiigazítással számolt negyedéves összehasonlításban a tavalyi negyedik negyedévben.

A ház elemzői eddig 1 százalékos GDP-mínuszt vártak 2012 utolsó három hónapjára e számítási modell alapján.

A JP Morgan szerint ugyanakkor a 2013 elején mért, optimizmust megalapozó aktivitási jelzőszámok közül kiemelkedik az új exportmegrendelések állományának meredek, éves összevetésben 55 százalékos megugrása, valamint a magyar feldolgozószektor beszerzésimenedzser-indexe (BMI), amely januárban szintén meredeken, 6,8 ponttal 55,9-re - vagyis jóval a termelés visszaesésének és növekedésének mezsgyéjét jelző 50-es érték fölé - emelkedett.

A ház várakozása szerint a magyar gazdaság az idei első negyedévben a recesszióból stagnálásba megy át, a második negyedévben pedig már mérsékelt növekedés valószínű.

A JP Morgan közgazdászai 2013 egészére "zéróhoz közeli" GDP-növekedést jósoltak a magyar gazdaságban.

BMI

A Capital Economics szerint a magyar BMI-mutató "szélsőséges" kilengésekre hajlamos. A ház szerint ezért a magyar feldolgozószektor egészségi állapotának valószínűleg jobb jelzője az Európai Bizottság ipari bizalmi felmérése, amely ugyancsak javulásra utalt januárban, ám kisebb mértékűre, mint a BMI-kimutatás.

A Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai is azt emelték ki értékelésükben, hogy bár a magyar BMI-érték ugrott meg a legnagyobb mértékben januárban a teljes felzárkózó térségen belül, Magyarország esetében azonban ez az aktivitási mutató "szélsőséges mértékben volatilis", és az utóbbi hónapokban mért kilengései nem tükröződtek más teljesítményjelző adatokban.

A Barclays "csökkentett fontosságot" tulajdonít a magyar feldolgozóipar esetében ennek a mérőeszköznek.

A cég intette a befektetőket a BMI-adatok "túlértékelésétől", mivel véleményük szerint az utóbbi negyedévekben lazulni látszik e mutatók kapcsolata az európai felzárkózó térség tényleges ipari termelésével.

A JP Morgan szerint az autóiparra alapozzák a magyar ipari termelés általuk várt idei élénkülését. A német Daimler január végén kezdte meg magyarországi üzemében új CLA osztályú modelljének gyártását - ezt a modellt a cég ráadásul csak Magyarországon gyártja -, a Suzuki pedig a múlt hónapban visszatért a kétműszakos termelésre. A Mercedes-gyár az év közepétől eléri teljes kapacitását, és ebben az időszakban az Audi is növelni fogja magyarországi termelését - fejtegették a JP Morgan londoni elemzői.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!