TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2013. február 9. 11:10

Az ipari termelés és a külkereskedelem legutóbbi adatai arra vallanak, hogy a vártnál mélyebb recesszióban zárhatta a múlt évet a magyar gazdaság, ugyanakkor más aktivitási előrejelző mérőszámok derűlátásra adnak okot - az elemzők.

A JP Morgan közölte, hogy követő jellegű becslésük alapján a magyar hazai össztermék (GDP) 2,2 százalékkal eshetett vissza szezonális kiigazítással számolt negyedéves összehasonlításban a tavalyi negyedik negyedévben.

A ház elemzői eddig 1 százalékos GDP-mínuszt vártak 2012 utolsó három hónapjára e számítási modell alapján.

A JP Morgan szerint ugyanakkor a 2013 elején mért, optimizmust megalapozó aktivitási jelzőszámok közül kiemelkedik az új exportmegrendelések állományának meredek, éves összevetésben 55 százalékos megugrása, valamint a magyar feldolgozószektor beszerzésimenedzser-indexe (BMI), amely januárban szintén meredeken, 6,8 ponttal 55,9-re - vagyis jóval a termelés visszaesésének és növekedésének mezsgyéjét jelző 50-es érték fölé - emelkedett.

A ház várakozása szerint a magyar gazdaság az idei első negyedévben a recesszióból stagnálásba megy át, a második negyedévben pedig már mérsékelt növekedés valószínű.

A JP Morgan közgazdászai 2013 egészére "zéróhoz közeli" GDP-növekedést jósoltak a magyar gazdaságban.

BMI

A Capital Economics szerint a magyar BMI-mutató "szélsőséges" kilengésekre hajlamos. A ház szerint ezért a magyar feldolgozószektor egészségi állapotának valószínűleg jobb jelzője az Európai Bizottság ipari bizalmi felmérése, amely ugyancsak javulásra utalt januárban, ám kisebb mértékűre, mint a BMI-kimutatás.

A Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai is azt emelték ki értékelésükben, hogy bár a magyar BMI-érték ugrott meg a legnagyobb mértékben januárban a teljes felzárkózó térségen belül, Magyarország esetében azonban ez az aktivitási mutató "szélsőséges mértékben volatilis", és az utóbbi hónapokban mért kilengései nem tükröződtek más teljesítményjelző adatokban.

A Barclays "csökkentett fontosságot" tulajdonít a magyar feldolgozóipar esetében ennek a mérőeszköznek.

A cég intette a befektetőket a BMI-adatok "túlértékelésétől", mivel véleményük szerint az utóbbi negyedévekben lazulni látszik e mutatók kapcsolata az európai felzárkózó térség tényleges ipari termelésével.

A JP Morgan szerint az autóiparra alapozzák a magyar ipari termelés általuk várt idei élénkülését. A német Daimler január végén kezdte meg magyarországi üzemében új CLA osztályú modelljének gyártását - ezt a modellt a cég ráadásul csak Magyarországon gyártja -, a Suzuki pedig a múlt hónapban visszatért a kétműszakos termelésre. A Mercedes-gyár az év közepétől eléri teljes kapacitását, és ebben az időszakban az Audi is növelni fogja magyarországi termelését - fejtegették a JP Morgan londoni elemzői.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.