3p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A múlt havi inflációs számok keddi ismertetése után a JP Morgan közgazdászai úgy vélekedtek, hogy valószínűleg a lanyha belső kereslet és az alacsonyabb nyersanyagárak gyengítik a forintgyengülés inflációs átszűrődő hatásait. A ház szakértői szerint a tartós fogyasztási cikkek áraiban - amelyek havi összevetésben nem változtak - például semmiféle átszűrődési hatás nem tapasztalható.

A JP Morgan londoni elemzői azt jósolták, hogy amíg a forint gyengeségéből eredő átszűrődés "nem válik evidenssé" az inflációs adatokban, addig az MNB nem érzi szükségesnek a kamatemelést.

A cég ennek alapján fenntartja azt a prognózisát, hogy az idei év végéig nem változik a magyar jegybank 6,00 százalékos alapkamata. A ház citybeli közgazdászai ugyanakkor keddi kommentárjukban annak a véleményüknek is hangot adtak, hogy rövid távon továbbra is inkább a kamatemelésnek, semmint a kamatcsökkentésnek nagyobb az esélye.

A további magyarországi inflációs pályára adott előrejelzésükben a JP Morgan londoni szakelemzői azt jósolták, hogy az éves összevetésű drágulási ütemek az idei év végéig a 3,5-4 százalékos sávban maradnak. Októbertől azonban az élelmiszerkomponens árinflációja várhatóan gyors csökkenésnek indul, főleg a belépő bázishatások, valamint a mezőgazdasági termelői árak emelkedésének meredek lassulása miatt.

A JP Morgan szerint a jövedéki adók emelkedése valamelyes felfelé ható nyomást gyakorol majd a novemberi és a decemberi inflációra, de ez a hatás várhatóan "mérsékelt" lesz.

Az áfa-emelés a ház előrejelzése szerint 2012 elején 4,5 százalék környékére gyorsítja az inflációt, de a JP Morgan szakértői arra számítanak, hogy az éves drágulási ütem 2013 elejére a 3 százalékos célszintre lassul vissza.

A 4cast szakelemzőinek keddi kommentárja szerint "időbe telik", mire a gyenge forint érezteti hatását az árakban. A következő hónapokban "kétségtelenül" növekedni fog az inflációra gyakorolt árfolyamhatás, de ez jelenleg "alacsonynak tűnik" - fogalmaztak a 4cast elemzői.

A ház szerint összességében az inflációs folyamat még mindig "szelíd", nincs jele keresleti oldalról érvényesülő nyomásnak, a forintárfolyamból eredő hatás pedig "lassan bontakozik ki", annak ellenére is, hogy a forint jelentősen gyengült az utóbbi időben.

A 4cast elemzői szerint azonban a továbbiakban a jövedéki adók és az áfa emelése lesz a fő meghatározója az inflációs pályának, és e két tényezőre most már rá fog rakódni a forint gyengeségéből eredő, felfelé ható nyomás is.

Ennek alapján  a ház 2012 egészében akár 5 százalékos átlagos inflációt sem tart kizártnak Magyarországon. Tekintettel ugyanakkor a változatlanul gyenge gazdasági növekedésre, és arra, hogy a költségvetési szigorítások továbbra is nyomást gyakorolnak a hazai keresletre, az MNB "nyugodtan levonhatja azt a következtetést", hogy ezeknek a kiugrásoknak nem lesznek másodlagos inflációs hatásai. Aggodalomforrás viszont az a kockázat, hogy az inflációs sokkok hatása megjelenik az inflációs várakozásokban, és a monetáris tanácsnak ezt a tényezőt szoros figyelemmel kell követnie - hangsúlyozták a 4cast elemzői.

A ház szakértői szerint mindazonáltal "szükségtelen is hangoztatni", hogy jelenleg Magyarország kockázati megítélése a jegybanki kamatpolitika elsődleges meghatározója.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!