3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Január 1-jétől az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) vizsgálja a járulékellenőrzések keretén belül azt, ha valaki – az OEP jelzése alapján - jogosulatlanul vesz igénybe egészségügyi szolgáltatást.

Az APEH mindenkori kiemelt feladata a társadalombiztosítási alapokat megillető járulék- és egészségügyi hozzájárulás-fizetési kötelezettségek ellenőrzése. E feladatai között már 2007-ben is mintegy 74000 biztosítási- és járulékfizetési kötelezettséget vizsgáló ellenőrzést folytatott le, áll az adóhatóság közleményében. Az ellenőrzések során 12,5 milliárd forint járulékkülönbözetet állapított meg. A járulékellenőrzéseknél az adóhatóság külön figyelt a biztosítási jogviszonyok előírásszerű megállapítására, az ezzel kapcsolatos bejelentési kötelezettség teljesítésére, valamint a fekete foglalkoztatás feltárására.

2007. április 1-től jogviszony ellenőrzést végeztek a háziorvosok, a szakrendelők és a kórházak is. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az idei évben 700 ezer értesítést küldött ki a jogviszonnyal nem rendelkezők felé, valamint adategyeztetést folytatott a bejelentésre kötelezett szervekkel, intézményekkel, foglalkoztatókkal. Az év elején még több mint 1 millió ember (1,088 millió) jogviszonya volt tisztázatlan. Az ellenőrzések megkezdése óta mintegy 600 ezer ember jogviszonya rendeződött az OEP rendszerében. Majdnem 500 ezer ember esetében azonban továbbra is rendezetlen a jogviszony.

2008. január 1-től is változatlan marad az, hogy ha a beteg nem szerepel az OEP jogviszony-nyilvántartásában meg kell kapnia az ellátást, azonban az ellátás költségét meg kell téríttetni. A szolgáltató viszont köteles tájékoztatást adni a jogviszony hiányáról. Így 2008. január 1-től jogviszony hiányának esetén az OEP átadja a jogviszonnyal nem rendelkező beteg adatait az APEH-nak.

Ilyen esetben az állami adóhatóság az egészségbiztosítási szervtől érkező adatokat egyezteti a saját nyilvántartása szerinti adatokkal. Ha a saját adatai alapján megállapítja, hogy a magánszemély jogosult az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére, erről a tényről az egészségbiztosítási szervet értesíti. Amennyiben az APEH saját adatai szerint is a magánszemély jogosulatlanul vette igénybe az egészségügyi szolgáltatást, úgy a járulékfizetési kötelezettségét az adóhatóság megvizsgálja.

Abban az esetben, ha kiderül, hogy a magánszemély alkalmazottként lenne jogosult a szolgáltatásra, a járulékfizetési kötelezettséget az APEH a munkáltató részére állapítja meg, míg egyéb esetekben – ha nem alkalmazott, hanem például egyéni vállalkozó, vagy alkalmi munkavállaló - a járulékfizetési kötelezettség a magánszemélyt terheli, közölte a hivatal.

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!