<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Január 1-jétől az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) vizsgálja a járulékellenőrzések keretén belül azt, ha valaki – az OEP jelzése alapján - jogosulatlanul vesz igénybe egészségügyi szolgáltatást.

Az APEH mindenkori kiemelt feladata a társadalombiztosítási alapokat megillető járulék- és egészségügyi hozzájárulás-fizetési kötelezettségek ellenőrzése. E feladatai között már 2007-ben is mintegy 74000 biztosítási- és járulékfizetési kötelezettséget vizsgáló ellenőrzést folytatott le, áll az adóhatóság közleményében. Az ellenőrzések során 12,5 milliárd forint járulékkülönbözetet állapított meg. A járulékellenőrzéseknél az adóhatóság külön figyelt a biztosítási jogviszonyok előírásszerű megállapítására, az ezzel kapcsolatos bejelentési kötelezettség teljesítésére, valamint a fekete foglalkoztatás feltárására.

2007. április 1-től jogviszony ellenőrzést végeztek a háziorvosok, a szakrendelők és a kórházak is. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az idei évben 700 ezer értesítést küldött ki a jogviszonnyal nem rendelkezők felé, valamint adategyeztetést folytatott a bejelentésre kötelezett szervekkel, intézményekkel, foglalkoztatókkal. Az év elején még több mint 1 millió ember (1,088 millió) jogviszonya volt tisztázatlan. Az ellenőrzések megkezdése óta mintegy 600 ezer ember jogviszonya rendeződött az OEP rendszerében. Majdnem 500 ezer ember esetében azonban továbbra is rendezetlen a jogviszony.

2008. január 1-től is változatlan marad az, hogy ha a beteg nem szerepel az OEP jogviszony-nyilvántartásában meg kell kapnia az ellátást, azonban az ellátás költségét meg kell téríttetni. A szolgáltató viszont köteles tájékoztatást adni a jogviszony hiányáról. Így 2008. január 1-től jogviszony hiányának esetén az OEP átadja a jogviszonnyal nem rendelkező beteg adatait az APEH-nak.

Ilyen esetben az állami adóhatóság az egészségbiztosítási szervtől érkező adatokat egyezteti a saját nyilvántartása szerinti adatokkal. Ha a saját adatai alapján megállapítja, hogy a magánszemély jogosult az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére, erről a tényről az egészségbiztosítási szervet értesíti. Amennyiben az APEH saját adatai szerint is a magánszemély jogosulatlanul vette igénybe az egészségügyi szolgáltatást, úgy a járulékfizetési kötelezettségét az adóhatóság megvizsgálja.

Abban az esetben, ha kiderül, hogy a magánszemély alkalmazottként lenne jogosult a szolgáltatásra, a járulékfizetési kötelezettséget az APEH a munkáltató részére állapítja meg, míg egyéb esetekben – ha nem alkalmazott, hanem például egyéni vállalkozó, vagy alkalmi munkavállaló - a járulékfizetési kötelezettség a magánszemélyt terheli, közölte a hivatal.

Menedzsment Fórum