4p

Megfelelő kormányzati munkával akár egy év alatt is fel lehetne gyorsítani a gazdasági növekedés ütemét 4-5 százalékra, jelentette ki lapunknak Járai Zsigmond, a jegybank korábbi elnöke. Az egykori pénzügyminiszter szerint hibás megközelítés a gazdasági növekedést és a szociális biztonságot szembeállítani. Járai az mfor.hu-nak azt is elmondta: nem hisz a szakértői kormányban, és úgy véli, komoly a veszélye annak, hogy a mostani kormány osztogatásba kezd.

Járai nem hisz a szakértői kormányban

- Ön az üzleti szférában dolgozik, és politikai okok miatt is kapcsolatot tart a meghatározó vezetőkkel. Időközben ez a kör már saját adótervezettel is előállt. Hogyan látja, mit kifogásolnak leginkább a gazdasági szereplők?

- Az üzleti szféra leginkább a kormányzati munka minőségét sérelmezi, azaz, hogy mást csinálnak, mint amit mondanak. Meglepő, hogy ezt jobban kifogásolják, mint a magas adókat. De azért az adórendszer bonyolultságát és az adók mértékét is érték kifogások, és komoly hangsúlyt kapott a korrupció is. Összességében kijelenthető, hogy az üzleti szféra elkeseredett. De hangsúlyozni kell, hogy azért az ország nem dől össze; azok a cégek, amelyek itt vannak, továbbra is dolgoznak. Komoly bírálatok érik az oktatást is, amibe adott esetben a cégeket be is lehetne vonni.

- Néhány éve sokan az uniós támogatásoktól várták a gazdaság fellendülését, ami - úgy tűnik - elmaradt. Mi lehet az oka annak, hogy alig érezhetők a gazdaságban az EU-tagságunk előnyei?

- Az Uniótól a GDP 3-4 százalékát is megkaphatnánk támogatásként, ami azért sokat segíthetne. Ahol presztízsberuházásokat finanszíroznak a támogatásokból, mint Görögországban vagy nálunk, ott nem lendül fel a gazdaság. Olyan országokban - például az íreknél - okoz fellendülést, ahol a gazdaság támogatására használják fel.

- Melyek ezek a presztízsberuházások?

- Tipikusan ilyenek az autópálya- vagy a metróberuházások, amelyek gazdaságilag értelmetlen projektek. Jó részük csak azért épül, hogy a politikusok időnként átvághassanak egy szalagot az átadáskor. Persze ez lokális szinten is megfigyelhető: van például olyan falu, ahol már két ravatalozót is építettek uniós pénzből. De az ilyen beruházásokból nem lesz gazdasági növekedés.

- Ezeken a gondokon segítene egy szakértői kormány?

- Nézze, én nem értek a politikához, de most az az érzésem, hogy nem segítene. Ma olyan kormányra volna szükség, amelynek széles a bázisa, és a nehéz lépéseket is meg tudja tenni. A szakértői kormány nem ilyen. Csúnya dolog azt mondani, hogy a mostani kormánynál minden jobb lenne - ez valószínűleg igaz -, de az is probléma, hogy milyen parlamenti többség áll mögötte.

- Az sem biztos, hogy a Parlamentnek sikerül egy költségvetést elfogadnia. Mennyire lenne ez káros?

- Ha nincs költségvetés, akkor egy darabig még ki lehet húzni, de azt hiszem, hogy ezt az állapotot a pénzpiacok nem nagyon méltányolnák. Az ország persze nem dőlne össze, hiszen az a szabály, hogy az előző évi kiadások alapján menne minden tovább.

- Annak is felmerül a veszélye, hogy a kormány a választások közeledtével lazítani fog és osztogatásba kezd, amelynek fedezete az államadósság lenne.

- Nekem ez a legnagyobb félelmem, és ez derül ki a Megegyezés programból is. Ugyanis olyan bevételnövekedést terveznek, amely nincs megalapozva, viszont a kiadásokat tovább növelik. Ennek egyetlen forrása a deficit növelése lehet. Ez pedig óriási problémákat okozhat a pénzpiacokon, hiszen még egyszer nem fogják elhinni a befektetők, amit 2006-ban elhittek. Most már nem lehet trükkök százaival elhitetni velük, hogy minden rendben megy.

Emellett a nemzetközi pénzügyi helyzet is más: 2006-ban tele volt a világ szabad pénzzel, amit nem tudtak hova rakni. Akkor el is akarták hinni ezeket az apró hazugságokat, hiszen magas kamatot fizettünk érte.

- Mi akadályozhatja meg a pénzosztogatási fordulatot: a pénzpiacok ellenállása vagy a közvélemény tiltakozása?

- Inkább a pénzpiacok tiltakozhatnak, a közvéleménynek itt nincs komoly szerepe.

Varga M István

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!