7p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A forint árfolyama a 350-400-as szint felé halad, ami egy teljesen új gazdaságpolitikával még elkerülhető lenne, mondta el az mfor.hu-nak adott exkluzív interjúban Járai Zsigmond. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egykori elnöke szerint ez már klasszikus valutaválságnak felelne meg, ami 10-15 százalékos gazdasági visszaeséssel járna. Még ha ezt végül sikerül is elkerülni, akkor is 5-8 százalékos recesszióval kell számolni 2009-ben, véli a Fidesz-kormány volt pénzügyminisztere.

Járai: az MNB-nek nyomni kellene a pénzt a gazdaságba (Fotó: MTI)

- Hétfőn Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azzal kezdte beszédét a Parlamentben, hogy az egyik feladata megmenteni az országot az összeomlástól. Valójában milyen közel van ez a veszély?

- Úgy vélem, hogy a folyamatos összeomlás állapotában vagyunk. Ha nem segít a Nemzetközi Valutaalap (IMF), akkor már rég a szakadék mélyén lennénk. Az őszi hitelfelvétel óta nem kerültünk jobb állapotba, vagyis addig vagyunk úgy-ahogy víz felett, amíg kitart a Valutaalap 20 milliárd eurója.

- Vagyis, ha jól értem, amíg van a hitelkeretből, addig nem lesz államcsőd?

- Nem, lényegében hónapok óta államcsőd van, hiszen nem ad nekünk hitelt senki. De az IMF-hitel ezt elleplezi. Ha elfogy a pénz, akkor talán kapunk egy újabb hitelt, amiből egy újabb évig kihúzzuk valahogy. Végül is, ha egyszer már adtak, akkor kaphatunk másodszor is.

- A mostani napok fő izgalma a forint gyenge árfolyama, ami az egész bankrendszer megingásának veszélyét is magában rejti. Be fog avatkozni a forintpiacon az MNB?


- Nem tud, hiszen már valószínűleg elköltött néhány milliárd eurót. Egyébként is, beavatkozni csak rövid távú folyamatok esetében lehet. Ha azonban a piac úgy gondolja, hogy egy másik árfolyamon ál be az egyensúly, akkor a jegybank a piac ellen nem tehet semmit. A piac ilyenkor igyekszik beállítani a forint árfolyamát. Olyan pontot keres, amelyről úgy gondolja, hogy már ösztönzőleg hat az exportra, és ahol már érdemes forintot venni. A forint egészen eddig a szintig fog gyengülni. Nagyon nehéz megmondani, hogy ez számszerűleg 350 vagy akár 400 forintos eurót jelent majd.

- Ezt még el lehet kerülni, vagy menthetetlenül szaladunk a szakadék felé?

- Ősszel még megtehette volna a kormány, hogy csinál egy "normális" gazdaságpolitikát, amihez stabil árfolyamon tartja a forintot. Ez az opció szeptemberben még fennállt, de nem ez következett be. A másik út, amin járhatott volna, hogy egy "menedzselt leértékeléssel" beállítja a forintot egy gyengébb árfolyamra, viszonylag alacsonyabb kamatokkal. Olyan szintre, amely már elég az export segítésére. De ez sem következett be. Ezért a harmadik variáció zajlik, amikor a piac magától próbálja eltalálni azt a pontot, ahol már a gazdaság magához tér. Mivel ahogy gyengül a forint, úgy lesznek olcsóbbak a magyar bérek euróban számolva.

- Említette, hogy akár 350-400 forintos eurót is elképzelhetőnek tart. Ez milyen feltételek mellett következne be?


- Ez jelentené az államcsődöt, de reméljük, ezt el tudjuk kerülni. Mindenesetre a 350-400 forintos árfolyam felé haladunk. A kormány jelenleg abban bízik, hogy megváltozik a világgazdasági helyzet, aminek azért kicsi a valószínűsége. Ezért nekünk kellene olyan intézkedéseket hozni, amelyek helyreállítják a befektetők bizalmát.

- Mit jelentene a lakosságnak, ha mégis előállna egy olyan helyzet, amikor 350-400 forint lenne az euró?


- Emelkedő inflációt és gyors reálbércsökkenést, emellett a nyugdíjak is sokat veszítenének értékükből. Rengeteg háztartás tönkremenne, mivel nem tudnák a hiteleiket és a költségeiket fizetni. Nagyon nagy, mintegy 10-15 százalékos GDP-esés következne be. Ez lenne a klasszikus valutaválság, amivel együtt jár a gazdasági válság. De még mindig van remény arra, hogy ez nem következik be. Egy teljesen új gazdaságpolitika segítségével ez még talán elkerülhető lenne.

-
Hogyan térhet magához az export az árfolyam miatt, amikor mindenhol recesszió van és a magyar termékek egyszerűen piacot veszítenek?

- Valóban mindenhol csökken a piac, de a leggyorsabban mi süllyedünk. Legalább arra a szintre be kellene állni, ahová a többi kelet-európai országnak sikerült. Az lenne a jó, ha legalább a nulla százalékos GDP környékén lennénk. Ahogy látom, ez a befektetők értékítélete, és ezért nem vesznek forintot, sőt menekítik ki azt is, amit korábban idehoztak. Például kedden sem volt nagy az érdeklődés a három hónapos diszkont kincstárjegyek iránt, a kibocsátott 30 milliárd forintnyi kötvényre mindössze 49 milliárdnyi jegyzés érkezett.

- Miként érinti a forint mélyrepülése a kereskedelmi bankokat?

- Ahogy esik a forint árfolyama, úgy csökken a bankok tartaléktőkéje. Ugyanis a kintlévőségek értéke devizában nő, ami miatt több tartaléktőke kellene mögéjük. A külkereskedelemmel foglalkozó bankokat már feltőkésítették, és valószínűleg a többi bankot is fel kell majd. Másrészt az emelkedő törlesztőrészletek miatt sorra dőlnek be az adósok.

- A kormányzat különböző segítséget ígér a bajba jutott adósoknak, de ennek eredményéről egyelőre nem sokat hallani.

-A kormányzati segítség elsősorban lakáshitelekre vonatkozik, amik hosszútávra szólnak. De például az autóhitelek is sorra dőlnek be. Utóbbiaknál annyival könnyebb a helyzet, hogy az autó valamivel likvidebb termék. De nem biztos, hogy ezeken a nyomott árakon ez segít.

- Az IMF hétfőn a negyedéves felülvizsgálat eredményeinek ismertetése során kijelentette, hogy "további korrekciókra lesz szükség”. (Igaz, James Morsnik, az IMF delegációjának vezetője azt is hozzátette, hogy a kormány őszi vállalásai mind teljesültek – a szerk.)

- Ez így van. Alapvetően félrekezelte a kormány a válságot, és az azt kezelő intézkedések majdnem akkora kárt okoznak, mint maga a válság. Még mindig nem azt csinálja a kormány, amit kellene vagy kellett volna, azaz az állami kiadások drasztikus csökkentését. Minisztériumokat kellene  becsukni, beruházásokat kellene leállítani. Ezeket a lépéseket nem akarják megtenni, mert fájdalmas lenne a "barátoknak", vagy a kormányhoz közel állóknak. Ehelyett toldozgatnak-foldozgatnak, amivel azonban nem lehet válságot kezelni.

- Milyen politikát kellene folytatnia az MNB-nek?

- Már réges-rég teljes erővel nyomni kellene a pénzt a gazdaságba. Igaz, tett néhány lépést a jegybank, de ha közelebbről megnézzük, akkor egyik sem működik. A meghirdetett likviditásbővítő csomag alig használ valamit, és a kormányzat azon szándéka sem segít, hogy az EU-s pénzeket a gazdaságba irányítsa. Néha az ember már nem is érti, mit csinálnak. Tényleg ennyire buták lennének?

- Hétfőn mindenesetre átfogó adóátrendezést jelentett be a kormány. Ez sem pozitív dolog Ön szerint?

- Kétségtelen, vannak a csomagban pozitív elképzelések, de ezeket teljesen semlegesítik a negatív törekvések. Ennek is az az oka, hogy a kiadáscsökkentéshez nem mernek hozzáfogni. Bár ha bedől az ország, akkor a szavazókat sem tudják megkímélni, ezért igazán nehéz megérteni, mire vár a kormány. Jelenleg a hozzá nem értésnek és a kapkodásnak egy keverékét produkálja. Korábban elfogadott egy adótörvényt vagy egy költségvetést, majd másfél hónap múlva rájött, hogy az mégsem jó.

- Most ha jogilag nem is, de lényegét tekintve új költségvetést készít a kormány, és mínusz 2,5 százalékos GDP-vel számol. Ön szerint ez megalapozott várakozás?

- Ha Németországban 4 százalékos recessziót jósolnak, akkor nálunk ennél csak rosszabb lehet. Magyarországon az 5-8 százalékos visszaesés tűnik reálisnak. Sajnos egyre rosszabb a kép, egyre sötétebbek a kilátások. Sehol nem látni pozitív fejleményt, így könnyen lehet, hogy az idén még el sem jutunk a mélypontra. Viszont ha a valutaválságot nem tudjuk elkerülni, akkor ennél mélyebb zuhanás is megtörténhet.

Varga M István

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!