TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2003. március 26. 10:02

Játszunk egyet! Menjünk vissza öt évet! Öt évvel ezelőtt feltett kérdéseimet újra felteszem Neked.

És más területeken?

Fokozatos és ellentmondásokkal terhelt volt a fejlődés más területeken is. A makroszintű adatok is jelzik például, hogy a magyar fél számára kedvezményezett piacnyitás ellenére az elmúlt években egyes szektorokban következetesen az EU-ból származó magyar import növekedett gyorsabban, mint az oda irányuló kivitelünk s ez a jelenség különösen szembetűnő, pl. gyógyszerek, egyes élelmiszerek, háztartási és közhasználati vegyipari termékek stb. A piacmegnyitásból származó forgalomnövekedés és ezzel a haszon jelentős részét sokkal inkább az EU-beli partnerek kaszírozták be.

Az állami segítség? Mennyire széleskörű, van-e integrációs stratégia?

Az állami segítség napjainkra a vállalati megítélés szerint a nem fontos kategóriába került. Kormányzati szintről számtalanszor elhangzott: az EU-partnerek segítenek bennünket a felkészülésben. Ennek gyakorlati megvalósítása viszont azokra a szervezetekre hárul, amelyek sem szakmailag, sem információkban, sem pénzügyileg és illetékességben nem kapják meg azokat a jogosultságokat és eszközöket az államtól, amelynek segítségével e feladatnak eleget tehetnének. Ami mindeddig e téren történt a legkevésbé sem felel meg annak, hogy a magyar vállalkozások öt-hat éven belül képesek legyenek a mai EU kritériumai szerinti működésre.

Akkor itt egy ellentmondásos helyzet alakult ki. Makroszinten igen, mikroszinten nem integrálódunk?

Az elmúlt években nyilvánvalóvá vált, hogy integrációnk makroszintűen meghatározott, miközben a mikroszféra szintjén a folyamat rendkívül kiegyensúlyozatlan, széleskörű a tájékozatlanság. Túl sok vállalkozás egyszerűen úgy véli: "eddig is megmaradtunk valahogy, ezután is megleszünk" - miközben köztudott, hogy ez a szemlélet tartósan és tömegesen nem érvényesíthető.

Igaz-e, hogy a magyar mikrogazdasági szintű eurointegráció "tanulóidőszaka" véget ért? Milyen új feladatok várnak a vállalkozókra?

A tanulóidőszaknak véget kell már érni. A vállalkozói közösségnek ugyanis két újabb, most már hosszabb távra kiható feladattal kell megbirkóznia. Egyrészt olyan eredményeket kell produkálni, hogy az ország 2004-ben integrációérett partnerként és eredményt ígérően megkezdhesse a részvételét az EU-ban. Másrészt, és ez nem kevésbé fontos, fokozatosan át kell venni a kedvezményezést a kormányzattól a magyar integráció szervezésében és megvalósításában.

Kulcsfontosságúnak tartom, hogy az össznemzeti érdeket jelentő integrációs fejlődésünk ne váljon az ugyanakkor esedékes választási kampánycsaták áldozatává.


Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.