3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

A két napon belül végrehajtott 2,00 százalékpontos alapkamat-csökkentés után a térséggel foglalkozó londoni elemzők rövid távon erős kilengéseket várnak a forint euróárfolyamában.

A két napon belül végrehajtott 2,00 százalékpontos alapkamat-csökkentés után a térséggel foglalkozó londoni elemzők rövid távon erős kilengéseket várnak a forint euróárfolyamában, a hosszú távú kilátásokban azonban már nincs egyetértés a Cityben: további kamatcsökkentési és kamatemelési jóslatok egyaránt elhangzottak pénteken.

Dwyfor Evans, a Bank of America feltörekvő piaci elemzője az MTI-nek azt mondta: a forint rövid távon a jelenleg 250 forint/eurón sejtett ellenállási szint fölé is gyengülhet, de később a 2002 elején mért 240-246 forint/eurós árfolyamok környékén stabilizálódhat. Egyelőre azonban még széles kilengésekre kell számítani, sok befektető most értékeli át a helyzetet, folyik a rövid pozíciók zárása, és ez még a jövő hétre is áthúzódhat.

Az elemző szerint ezért igen tág, 243-256 forint/euró között is lehet a forint által rövid távon bejárható árfolyamsáv. Evans azt mondta: az elmúlt napokban úgy tűnt, hogy az MNB az infláció helyett az árfolyamot helyezte a kamatpolitika előterébe, azután azonban nyilatkozatban közölte, hogy továbbra is a inflációs cél tartását tekinti feladatának.

Ebben az esetben azonban a jegybank erős kockázatot vállalt az összesen 2,00 százalékpontos kamatcsökkentéssel, ezért valószínű, hogy a második negyedévben, esetleg a harmadik negyedév elején ismét kamatemelésekre kényszerül - mondta. Hozzátette: a jelenlegi kamatszint jelentősen csökkenti a 4,5 százalékos idei év végi inflációs cél tarthatóságának esélyét.

A Bank of America elemzője azt mondta: az MNB jó eséllyel az egyik mostani kamatcsökkentést fogja visszafordítani később, egy 1,00 százalékpontos, vagy két fél százalékpontos emeléssel, vagyis az év végén valószínűleg 7,5 százalék lesz a kamat.

Olivier Desbarres, a Credit Suisse First Boston londoni irodájának térségi elemzője szerint az MNB egyértelmű középtávú célja a forint visszaemelése olyan árfolyamszintre, amely megfelel az inflációs célkitűzésnek. A CSFB elemzőjének saját számítása szerint ez 238-240 forint/euró sávot jelent, és a jegybank valószínűleg ide akarja visszavezetni a forintot. Desbarres szerint a péntekre kialakult 245 forint/euró körüli árfolyam kissé gyenge az inflációs cél teljesíthetőségéhez.

A bank azonban egyelőre talán elégedett a jelenlegi kamatszinttel, és elérte, amit akart, vagyis visszavitte a forintot az ingadozási sávba. A jövőbeni kamatlépések ügyében most a piac kezében van a döntés.
Ha a befektetők "ismét nekimennek a forintnak", és visszaerősítik 236-237 környékére, akár további kamatcsökkentést is el lehet képzelni, de a piac a héten "komoly ütést kapott, és legalábbis egyelőre nem valószínű, hogy még egyszer eljátssza ezt a játékot" - mondta Desbarres.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.