2008. április 15. 06:34

A pénteki sztrájk már nem az első lesz az idén, s tény, hogy tavaly is 34 különböző akciót hirdettek meg itthon a szakszervezetek - derült ki az Ecostat elemzőjének friss kutatásából. Liskáné Pólya Lenke a Világgazdaságnak elmondta, tavaly az első negyedévben több akció volt, mint az idén, a 2008-as sztrájkok azonban jóval nagyobb tömegeket érintettek, így sokkolóbbak is voltak.

Európai összehasonlításban egyébként keveset sztrájkolnak a magyarok. Ennek fő oka, hogy a legtöbb esetben az érdekképviselők inkább tárgyalni és megegyezni akarnak, nem pedig beszüntetni a munkát. Ennek fényében nem meglepő, hogy a múlt évben a 34 meghirdetett akcióból hét elmaradt, mivel időközben sikerült egyezségre jutniuk a feleknek.

Tíz esetben a bérek és egyéb juttatások emelését követelték a szakszervezetek, ténylegesen munkaügyet érintő akció öt volt. Ezek között létszámcsökkentés elleni tiltakozás, illetve a korkedvezményes nyugdíjazás feltételeinek módosításáért való harc egyaránt szerepelt. A munkaügyet érintő akciókhoz tartozik a péntekre várható BKV-s sztrájk is.

1989-től tavaly év végéig 547 akciót hirdettek meg a munkavállalói érdekképviseletek. A legsűrűbb év a 2003-as volt, amikor 42 esetben adtak hangot elégedetlenségüknek a szakszervezetek. Ekkor főleg az egészségügyi dolgozók vettek részt a (figyelmeztető) sztrájkokban és demonstrációkban, a közszférában végrehajtott bérrendezés negatív hatásai miatt.

Emlékezetes év még az 1997-es, ekkor 37 esetben volt megmozdulás, elsősorban a Bokros-csomag megszorító intézkedéseinek utóhatásai következtében. Korántsem csak az idén jellemzők a kormány intézkedései elleni akciók: 2006-ban például 36 megmozdulás volt, zömmel a kormány egyensúlyjavító intézkedései ellen léptek fel a résztvevők, számol be a Világgazdaság.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.