<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szaktárca nem hajlandó elárulni, lesz-e újabb tarifavágás a jövő évi választásig.

Nem túl bonyolult kérdésekkel fordultunk a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz a rezsicsökkentési terveikkel kapcsolatban, arra voltunk kíváncsiak, hogy a 2018 tavaszi választásig hátralévő időben lesz-e újabb rezsicsökkentés, készülnek-e erre vonatkozó előterjesztések a tárcánál. A minisztériumból azonban nem érkezett egyenes válasz, csak amolyan magyar népmesés.

A Seszták Miklós irányítása alá tartozó NFM közölte, hogy a kormány az eddig elért eredmények megőrzésére törekszik, s a jövőben is azon fáradozik, hogy a hazai fogyasztók megfizethető áron jussanak az energiához. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a májusban lezárult nemzeti konzultáció során 1,7 millió ember állt ki az alacsony energiaárak mellett.

"A válaszadók 99,1 százaléka megerősítette a kormány álláspontját, szerintük is meg kell védeni a rezsicsökkentést, és Magyarországnak ragaszkodnia kell ahhoz, hogy saját maga határozhassa meg a hazai energiaárakat, ez a jog nem költöztethető Brüsszelbe!" - közölték portálunkkal.

A rezsicsökkentés eredményeinek megvédése jelentheti a mostani árak megtartását, mint ahogy a tarifák további csökkentése is belefér. A minisztérium tehát ködösít, nem vall színt, ami mögött lehet politikai megfontolás - a rezsicsökkentés megfelelő időzítése jól jöhet a választások előtt -, illetve a Brüsszellel folytatott rezsivita bizonytalan kimenetele - a magyar árszabás miatt több kifogást is emelt az Európai Unió, amelyek adott esetben az egész rezsicsökkentési politika bukásához vezethetnek - de az nyilvánvaló, hogy ebben az ügyben jelenleg nagyon óvatosan kommunikál a kormány.

Ugyanakkor ha a jövő évi választás előtt be akarja söpörni a politikai hasznot, akkor az októberben induló fűtési szezon előtt, de legkésőbb 2018. január 1-től hatályba kell léptetnie a rezsicsökkentés újabb ütemét. Ehhez viszont már most el kell készíteni az előterjesztéseket, vagyis ha van komolyan vehető szándéka a kormánynak a tarifák mérséklésére, akkor azon már dolgozniuk kell a szakapparátusoknak. Sesztákéknak tehát már most tudniuk kell, hogy lesz-e rezsimérséklés, de ezt nem hajlandóak elárulni.

A tárca szerint a magyar családok a rezsicsökkentéssel több mint 1000 milliárd forintot takarítottak meg 2013. január 1 és 2017. június 30. között. Közlésük szerint a rezsiterhek csökkentése a korábban felhalmozott hátralékok alakulására is kedvező hatással volt. Mint írták, 2013-ról 2016-ra a 30 napon túli hátralékok a villamos energia esetében a felükre csökkentek, a földgáz esetében pedig harmadával mérséklődtek. A kikapcsolt lakossági fogyasztók száma is jelentősen, 30 százalékkal csökkent. Hozzátették, a rezsicsökkentéssel egy háztartás évente átlagosan mintegy 170 ezer forintot takarít meg.

2013 óta több lépcsőben átlagosan 25 százalékkal csökkent a villamos energia, földgáz és távhő lakossági díja. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) friss beszámolója szerint a magyarországi lakossági fogyasztók villamos energia átlagárai a hatodik, a földgáz esetében a harmadik legalacsonyabbak Európában. (Az Eurostat kimutatása szerint tavaly a második félévben az unión belül Bulgáriában volt alacsonyabb a háztartási energia ára, míg teljes Európát tekintve további nyolc országban kellett kevesebbet fizetni az áramért.) Az NFM szerint a 2010-es kormányváltás szerint ez még másképp volt, akkor a fizetésekhez viszonyítva nálunk volt a legdrágább a gáz és a második legdrágább az áram. A háztartások jövedelmük negyedét - a szegényebbek a felét - költötték akkor rezsire.

A konkrét intézkedésekre, tervekre vonatkozó kérdéseinket újra feltettük a tárcának, amint válaszolnak, közöljük.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.