2003. június 18. 09:04

A kontrolling szakirodalma a nagy multinacionális cégek igényeihez illeszkedő témákkal és kutatási eredményekkel foglalkozik első sorban. E nagyvállalatok irányítási problematikája egészen más, mint a hazai kis- és középvállalatoké (KKV). Kontrollingra ennek a KKV-körnek is szüksége lenne, ha kézben akarja tartani vállalati teljesítményét, fejlődését. Mit tehetnek a hazai KKV-k? Van-e esélyük kontrolling kiépítésére vagy ez kizárólag a nagyok privilégiuma? Vannak-e sajátosságai a KKV kontrollingnak?

Az eszközök, technológia és a szervezet összehangolt egysége

A kontrolling mechanizmus kiépítésnek kritikus sikertényezője az, hogyan sikerül tartalommal megtölteni az eszközök és technológia adta lehetőségeket és ezeket alkotó módon az összehangolt és kiegyensúlyozott jobbító emberi törekvések szolgálatába állítani. A tartalommal való megtöltés számos aspektusát tárgyaltuk már a korábbiakban. A szervezeti működésbe való beillesztést pedig most érintjük.

Tudnunk kell, hogy a kontrolling eszköztára és informatikai kiszolgálása csak aktív emberi közvetítéssel válik tényleges hajtóerővé. Ennek szervezeti és kommunikációs rendszerét ki kell alakítani. KKV-knál ez a legnehezebb. A nagyvállalatoknál megszokott szervezeti formák ritkán alkalmazhatók. Nagy jelentősége van a képzésnek, szemléletformálásnak, az újszerű együttműködési módok meghonosításának. Bonyolult szervezeti megoldás helyett nagyobb lehetősége van a munkakör-gazdagítással történő megközelítésnek, de legalább egy valóban kontrolling szemléletű vezetőnek vagy legalább egy tanácsadónak lennie kell. Egy maximálisan felhasználóbarát kontrolling rendszerre támaszkodva a KKV-k esetében is megoldható az eredmény-kontrolling. Fontos és megszívlelendő tanács: nem elég a módszertant, az informatikai eszközt megvásárolni, a szemléletet, az együttműködési módokat, az eszközök, a technológia és a szervezet összehangolt egységét is meg kell teremteni. Az eszközvásárláson felül a szervezetfejlesztésre (és esetleg a későbbi időszakos tanácsadói szolgáltatásra) is szükség van.

ÖSSZEFOGLALÁS

Az eredmény-kontrolling követelményei alapvetően azonosak KKV-k és a nagyvállalatok számára. Nincs tehát speciálisan KKV-kontrolling.

KKV-k számára is elérhető az eredmény-kontrolling, ha

  • Alkalmas informatikai rendszert találnak (vagy fejlesztetnek ki) és
  • Hajlandók energiát és pénzt áldozni a kontrolling kiépítésére irányuló tanácsadásra


Kimondottan eredmény-kontrollingra szánt, objektum szinten integrált, komponens alapú modern integrált irányítási rendszerek együtt fejlődhetnek az alkalmazó cég kontrolling filozófiájával, igényességének fokozódásával.

Javítja a KKV-k esélyeit, ha közösen fejlesztetnek ki igényeiknek megfelelő rendszert. Erre a klaszterek is alkalmasak lehetnek. Web-szerviz szintjén is komoly lehetőségek vannak.

A lényeg meglétének az ellenőrzésére törekedjenek. Ne a technikától, a marketing-csomagolástól "ájuljanak el", hanem az érdemi és valós kontrolling-tartalom meglétét keressék.

A cikk első része
A cikk második része

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.