2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Magyarországnak, versenyképessége érdekében, fölé kell mennie a 0-1,5 százalékos növekedési sávnak, ellenkező esetben a perifériára szorul - jelentette ki Kovács Árpád szombaton Gyöngyösön, a Fiatal Közgazdászok Országos Találkozóján.

A Költségvetési Tanács és a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke ezt annál is inkább fontosnak tartja, mert Lengyelország, Csehország, Szlovákia és a Balti államok egyre inkább "gravitálnak a mag-Európa felé", miközben a növekedés tekintetében Magyarország továbbra is régiós sereghajtó.

Ebben a helyzetben van tere a kormányzati hatékonyság javulásának is - tette hozzá Kovács Árpád.

Mint elmondta: az Európai Unió őszi előrejelzései szerint javul a közép-kelet-európai makrokörnyezet. A prognózis szerint Magyarországon 0,1 százalékkal növekszik a gazdaság, ami a mínusz 2 százalékos szlovén adat után a leggyengébb teljesítmény a térségben.

A 2012-es 2,2 százalékos bővülés után 3,1 százalékosra nő az export dinamikája, csökkenő, 3,6 százalékosra prognosztizált inflációs adat és 11,1 százalékosra növekvő munkanélküliség mellett. Ez utóbbi 10,8 százalék volt az elmúlt évben - jegyezte meg.

Ugyanakkor az őszi előrejelzések óta romlottak az unió által prognosztizált növekedési kilátások - fűzte hozzá.

A befektetések kockázati felára, elsősorban a világban kedvező befektetési lehetőséget kereső 2,6 trillió dollárnyi szabad tőke miatt csökkent, ám a térségben Magyarországon volt a legmagasabb tavaly az úgynevezett CDS felár 289-es értéke. Ez az érték Németország esetében 17, de még Románia tekintetében is 193 volt az év végén.

Mindezzel összefüggésben Európában csak a román, a portugál és a görög állampapírok hozamszintje haladta meg a 6,44 százalékos magyar hozamszintet.

Eközben - folytatta - rekord alacsony szintre került a befektetések mértéke. Ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, ezt nem csupán a banki hitelezés visszafogása okozza. A vállalkozások ugyanis sok esetben inkább a 6,67 százalékos hozamot garantáló állampapírokat vásárolják a kockázatos beruházások helyett. Az innovatív multinacionális nagyvállalatok pedig nem a magyarországi bankokon, hanem a nemzetközi bakrendszeren keresztül finanszírozzák a fejlesztéseiket.

Ebben a helyzetben a siker alapvető feltétele a tőkevonzás fokozása, elsősorban  a stabilitás és a kiszámíthatóság erősítése révén, illetve a szektor- és különadók összehangolása a növekedés érdekeivel - mondta Kovács Árpád.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!