<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az APEH március végéig mintegy 61 ezer - a tavalyi első három havinál 19 százalékkal több - ellenőrzést fejezett be. Az adóhatóság az egy évvel korábbi 96 milliárd forinttal szemben 118 milliárd forint nettó adókülönbözetet állapított meg, a szankciók összege a tavalyi első negyedévi 42 milliárdról 56 milliárd forintra nőtt.

Ezt azonban nem az adózási fegyelem romlásaként értékeli az APEH, hanem az ellenőrzésre kiválasztás javuló hatékonyságának tulajdonítja - hangsúlyozta Szikora János, az APEH elnöke a hivatal szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Az APEH adatai szerint a veszteséget kimutató egyéni vállalkozók száma egyharmadával csökkent, míg 2006-ban még 105 170 vállalkozó volt veszteséges, 2007-ben már csak 75 863. Ebben a körben a bevallott veszteség 71,2 milliárd forintról 53,3 milliárd forintra mérséklődött. A vállalkozói szja-alapba beszámítható bevételek 3 százalékkal növekedtek, az adóalap összességében 1-1,2 milliárd forinttal nagyobb az előző évinél.

Az egyéni vállalkozói körben mindössze 2897 adózó - az érintettek mintegy 1 százaléka - vallott be a korrigált bevétel két százalékánál kisebb adóalapot és adott be nyilatkozatot bevételeiről és költségeiről. Közülük az APEH kockázatelemzés alapján 1121 adózót értesített arról, hogy egy éven belül megkezdi nála az ellenőrzést. Varga Lászlóné, az APEH elnökhelyettese ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet: az ellenőrzésig még van lehetőség az önrevízióra, ezt a szándékát már több adózó jelezte is.

Az adóhatóságnak az idei évtől az újonnan, jogelőd nélkül alakult cégek legalább 20 százalékát kockázatelemzés alapján ellenőriznie kell. Az idén újonnan létrejött 10 510 vállalkozásból 1.424 preventív ellenőrzését kezdte meg az APEH, ezekből március végéig 506 ellenőrzés fejeződött be, közülük 41 vizsgálat az adószám felfüggesztésével ért véget. A revizorok a befejezett ellenőrzések adatai szerint a cégek 66,2 százalékánál találtak mindent rendben.

Új feladat az idén a bejelentési és járulékfizetési kötelezettség ellenőrzése is az OEP adatszolgáltatása alapján. Az első negyedév végéig összesen 203 045 olyan személy jelentkezett be, aki - egyéb jogcím híján - jogosultságot kívánt szerezni az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére.

Folytatódnak a vagyonosodási vizsgálatok 

Az idén folytatódtak a vagyonosodási vizsgálatok. Az APEH az első negyedévben a tavalyi első negyedévi 2300 után az idén március végéig 2014 vagyonosodási vizsgálatot fejezett be. A tavalyi 66 százalékkal szemben az idén a vizsgálatok 72 százaléka zárult megállapítással, a megállapított adókülönbözet 8 milliárdról 17 milliárd forintra, az egy megállapításra jutó adókülönbözet 5,5 millióról 11,7 millió forintra emelkedett.

Szikora János bejelentette: az adóhatóság mostantól a szerencsejáték-piacon is nagyobb erőkkel lesz jelen, ugyanis ezután a regionális igazgatóságok is végeznek ilyen ellenőrzéseket. (A Szerencsejáték Felügyelet 2007 januárjában integrálódott az adóhatóságba.) A szerencsejáték területen az első negyedévben 7951 engedélyt adtak ki és 116-ot utasítottak el; a 4052 befejezett ellenőrzés nyomán 505 bírságoló határozat született, amelyekben 114 millió forint bírságot szabott ki a hatóság.

Az APEH elnökének értékelése szerint az elektronikus árverés bevezetése sikeresnek bizonyult, az árverésre bocsátott ingóságok ugyanis átlagosan a becsérték 70 százalékán keltek el, míg korábban 25 százalékán.

Az adóhatóság az idén március végéig 224 579 végrehajtási eljárást indított, közel dupláját a tavalyi 119 030 darabnak, a növekedés elsősorban annak következménye, hogy tavaly az illetékügyek is az adóhatósághoz kerültek. Az APEH a behajtások során a tavalyi 62,5 milliárd forinttal szemben az idei első negyedévben 70,8 milliárd forintot szedett be.

Bővülő létszám, új arculat

Az APEH elnöke elmondta: az adóhatóság létszámát feltöltötték. A hivatal 1700 fős létszámnövelésre kapott lehetőséget, a nyugdíjba vonulások miatt azonban közel 3 ezer új munkatársat kellett felvenni. A vidéki igazgatóságokon százszoros túljelentkezés is volt, a fővárosban még 150-200 álláshely betöltetlen.

Szikora János bejelentette: az APEH az IMF segítségével megkezdte 2012-ig szóló középtávú stratégiájának kidolgozását, aminek célja az, hogy az APEH modern, felkészült, hiteles adóhatóság legyen. Elmondta: szeretnék elérni a világ vezető adóhatóságainak színvonalát, javítani az adózók kiszolgálását, növelni az ellenőrzési tevékenység hatékonyságát, s ehhez megteremteni technikai és informatikai feltételeket.

Változik az APEH arculata is, új logót kap a hivatal, a mostani kék-sárga színképet pedig a melegebb bordó szín váltja fel. Az új arculatot tükröző első plakátok május 6-án jelennek meg az utcákon, a május 21-ei adózási határidőre emlékeztetve. Bakonyi Ágnes szóvivő elmondta, a logó megtervezése és az arculati kézikönyv elkészítése 5 millió forintba került. Az új logó miatt semmit nem cserélnek le, a kifogyó készletek feltöltésével fokozatosan újulnak majd meg a kiadványok, nyomtatványok.

MTI/Menedzsment Fórum