Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Hatalmas mértékben csökkent a K&H hitel/betét mutatója a harmadik negyedév végén. A félévkor még csak 73,4 százalékon álló ráta 57,9-re csökkent szeptember végére.

A K&H sajtótájékoztatóján Gombás Attila pénzügyi igazgató elismerte, hogy ez a likviditás már olyan mértékű, amely a bank számára is kedvezőtlen. A hitelek egy év alatt ugyanis 0,2 százalékkal csökkentek, míg az ügyfélbetétek 15 százalékkal nőttek. Ez utóbbiban ugyanakkor kiemelkedő a vállalati betétállomány 58 százalékos emelkedése, mely Gombás szerint valószínűleg egyszeri hatás következménye. Az utolsó három hónap 100 milliárdos vállalati betétszintjének megugrása a bank várakozása szerint lassan le fog épülni, így a hitel/betét arány is normalizálódni fog. Persze ha ettől a 100 milliárdtól eltekintünk, akkor is lényegesen magasabb a bank betétállománya (1834 milliárd forint) a hitelállományhoz (1439 milliár foriint) képest.

A hitelállomány stagnálása a bank vezetői szerint alapvetően két okra vezethető vissza. Hendrik Scheerlinck vezérigató úgy látja, amíg a GDP-arányos befektetési ráta hazánkban 16 százalék, addig nem is várható, hogy jelentősebben nőjön a vállalati hitelkereslet. Még akkor sem, ha a Növekedési Hitelprogram jelentős mértékben felpörgette a kkv-szektor hiteligényét. A K&H egyébként 93 milliárdnyi hitelt folyósított a program keretén belül, amelynek 35 százaléka új hitelekhez kapcsolódott.

A hitelállomány növekedésének másik gátja, a lakossági jelzáloghitelek iránti nagyon alacsony igény. Ugyan az elmúlt negyedévekben lassú növekedés látható, de a teljes éves folyósított állomány még mindig kisebb a tavalyinál. A banknál egyébként a jogosultak 42,7 százaléka lépett be eddig az árfolyamgátba, ami 154 milliárdos állományt fed le.

A K&H az év első kilenc hónapjában 16,2 milliárdos nyereséget ért el, amely 10,5 százalékkal magasabb a tavalyinál. A nemteljesítő hitelek aránya 12,3 százalékra csökkent, amely a vállalati hitelportfólió minőségi javulásának következménye. Ezzel szemben a lakossági hitelportfólió minősége tovább romlott. A bank kockázati költsége 3,4 milliárd volt a harmadik negyedévben, a nemteljesítő hitelek céltartalékkal való fedezettsége pedig 64 százalékos. Ez az OTP után a második legmagasabb. A K&H az év során 10 milliárdnyi „normál”, és 8 milliárdnyi egyszeri tranzakciós adót fizetett be.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.