<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Idén csak informális egyeztetések folynak a főváros és a személyszállítók között.

Az mfor értesülései szerint nincs esély arra, hogy januárban emelkedjenek a taxis tarifák. Az erről szóló egyeztetések a fővárossal egyelőre az informális szakaszban járnak, a hivatalos tárgyalásokra még várni kell. Forrásunk szerint talán áprilisban léphet hatályba az emelt tarifa.

Képünk illusztráció 

Először portálunk írt arról, hogy a taxisok a tarifák emelését kérik az árat szabályozó fővárosi önkormányzattól. Indoklásuk szerint az elmúlt években emelkedtek a költségeik, miközben a bevételeiket a 2013 óta változatlan tarifák határozzák meg.

Nőttek a biztosítási, autó fenntartási költségeik, szigorodtak a taxizás szabályai, ami miatt megcsappant a személyfuvarozással foglalkozó vállalkozók száma. Mintegy 100-150 ezer megrendelést nem tudnak havonta átlagosan felvenni, mert nincs elég taxis.

A kereslet pedig szerintük egyre nagyobb, a béremeléseknek köszönhetően. Ezért azzal a javaslattal fordultak a fővároshoz, hogy a tarifákat emelje meg 2018 januártól. A kezdeményezést felkarolta a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara.

Jelenleg az alapdíj 450 forint, minden megtett kilométer után 280 forintot kell fizetni, a várakozási díj pedig 70 forint percenként. Amennyiben a főváros elfogadná a taxisok javaslatát, akkor az átlagos, 9 kilométeres útért 14 százalékkal kellene többet fizetni.

Az viszont még bizonytalan, hogy mikor kerül sor az emelésre, ha egyáltalán sor kerül. Figyelembe kell venni, hogy jövőre országgyűlési választást tartanak Magyarországon, egy évvel később pedig önkormányzatit. Politikai szempontból tehát nem ideális az időzítése a tarifaemelésnek.

Értesülésünk szerint nem is halad olyan ütemben a tárgyalás a felek között, hogy januárban már be is lehessen vezetni a magasabb tarifát. Egyelőre informális egyeztetések folynak, vagyis nincs esély arra, hogy a következő hónaptól emelt díjakon utazzunk a taxikkal. Szakmai forrásunk úgy véli, jelen állás szerint leghamarabb áprilisban változhatnak a tarifák. Az évközi díjemelés egyébként nem lenne példa nélküli, 2013-ban is szeptemberben léptek hatályba a rögzített tarifák.

Baka F. Zoltán

mfor.hu