TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Most tekintsünk el a „jó-e Magyarországnak, ha összeszerelő üzemmé válik” kérdés boncolgatásától és ismerjük el, hogy Orbánék sikerrel csábították ide a külföldi cégeket.

Úgy tűnik, hogy az ipari termelés növekedése nem áll meg Magyarországon. Még csak a februári tényeket ismerjük, vagyis a Suzuki Vitara „számai” még nincsenek benne a KSH által közölt adatokban, de ennek ellenére a termelés hozta az 5,8 százalékos növekedési volument.

Ha pedig megnézzük a kiemelt feldolgozóipari ágazatok összes rendelésállományának alakulását, amely januárban és februárban is 20 százalékkal haladta meg az előző évit, akkor képet kaphatunk arról, hogy mi várható a következő hónapokban: újabb kiugró növekedés.

Bár az a kijelentés közhelyszámba megy, hogy az autógyártás húzza az ipart, érdemes megnézni, hogy a folyó áron számított feldolgozóipari termelésnek hány százalékát adja a járműgyártás. Már az előző hónapban is kiemeltük, hogy átlépte a 30 százalékot, februárban azonban 1,2 százalékpontot erre is rávert és 31,86 százalékon állt. (Nix Vitara)

Ez persze nem azt jelenti, hogy a többi ágazat ne nőtt volna. Az első két hónapban például a gumi- és műanyaggyártás 12 százalékkal, a gyógyszergyártás 8-cal és a második legnagyobb volument adó számítástechnikai ipar pedig 5,4-gyel. Mégis úgy tűnik, hogy az autóiparnak egyre nagyobb lesz a súlya.

Arra a kérdésre, hogy Orbánék jó lóra tettek-e azzal, hogy kedvező környezetet teremtettek az autógyáraknak (erről bővebben: Így kell gyárat avatni a keményen dolgozó kisemberek hátán), a válasz, hogy rövid távon biztosan. Amíg ugyanis veszik az autókat, addig lesz kereslet a magyar gyárak termékeire.

És, hogy a cím felütését megmagyarázzuk, elég csak ránézni az Audi legújabb értékesítési statisztikáira, amelyből kiderül, hogy az idei év első negyedében Kína adta az eladások 30,4 százalékát, mialatt az egész európai kontinens 47,2 százalékot. Kína 7,1 százalékkal nőtt, Európa 3,4-gyel.

Így akár azt is mondhatnánk, hogy a hazai összeszerelő üzemek termékeire Kínában mutatkozik óriási kereslet.

Szász Péter
mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.