TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Megnyugodhatnak valamelyest a Magyarországon működő offshore cégek irányítói, mert megtartásuk érdekében egyértelmű jelzést küldött a pénzügyi kormányzat, írja a Világgazdaság.

Az Európai Bizottság káros adóversenyt vizsgáló munkabizottsága úgy ítélte meg, nem EU-kompatibilis az a hazai szabály, mely szerint a kapcsolt vállalkozások esetén a kamatbevétel 50 százaléka adómentességet élvez. A döntés miatt azoknak a cégeknek, amelyek csoporton belüli finanszírozással foglalkoznak, lényegében duplájára emelkedne az adóterhük, ezért vélhetően más országokba helyeznék át tevékenységüket. A pénzügyminisztérium az Ecofin legutóbbi ülésén azt kérte tekintsék át újra az ügyet.

Szakértők szerint a lépés arra az eredményre vezethet, hogy hazánk öt-tíz évig halasztást kap a részleges adómentesség megszüntetése alól. A teljes képhez hozzátartozik, hogy az uniós tagsággal összefüggésben év végén megszűnik az offshore-szabályozás, így az adóteher érezhetően emelkedne. A jelenlegi 4 százalékos társaságiadó-kulcs 16 százalékra módosul (emellett elveszítik az iparűzési adó megfizetése alóli mentességüket), fennmarad a kamat- és jogdíjbevétel 50 százalékos adómentessége, 2006-tól pedig nem számít bele az iparűzési adó alapjába az említett két bevételi forma.


Szakértők szerint a mostani 4 százalék körüli kulcs megkétszereződne. Az offshore vállalatok "elvándorlása" úgy akadályozható meg, hogy a cégek más országban hoznak létre fióktelepet és ott folytatnak bizonyos tevékenységeket. Más ösztönzőkre is szükség lenne a megtartás érdekében. A holdingok megtelepedését szolgálná, ha a cégek adásvételével elért nyereség után nem kellene adót fizetni, persze az adott társaság más tevékenysége után fizetne közterhet, számol be a Világgazdaság.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.