TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A hazai cégek még mindig nem tulajdonítanak kellő fontosságot az olyan vállati funkcióknak, mint a kontrolling, az információ-menedzsment és a logisztika. Ez a kijelentés az MCE októberben megrendezett második konferenciáján, Egerben hangzott el, amelyen ismert hazai és külföldi kontrollerek szólaltak fel.

Szegvári Péter (kormány-főtanácsadó) a régiófejlesztés aktuális kérdéseiről tartott ismertetőt. Az irányelvek elég tiszták a tekintetben, hogy az uniós pénzek megszerzése, felhasználása és elszámolása milyen struktúrákat kívánna meg. A hazai önkormányzati szerkezet ennek nem felel meg. A jelenlegi "nagyon demokratikus, de igen gyenge hatékonyságú" - mondta az előadó. Ebben a kérdésben nem várható gyors elmozdulás.

Stefan Olech professzor (Lengyelország, Controlling Akadémia) néhány controlling alapfogalom mélyebb tisztázására vállalkozott. Bár ezek a hallgatóság számára jórészt ismertek, egy alapkérdés eltérő megfogalmazása gondolkodásra késztetett. Ez pedig a vállalkozások céljainak - mint a controlling elsődleges igazodási pontjainak - megfogalmazása. Úgy tűnik, hogy az eredeti attitűd (a növekedési tényező elsődlegessége) napjainkban kényszerűen változóban van és átadja helyét a kiszolgáló (ügyfélcentrikus), igazodó attitűdnek. Alighanem ez szükségszerűen következik a "fenntartható fejlődés" gondolatmenetéből.

Gyimesi Gábor (üzletág-igazgató, MCS Kft.) az EU pályáztatás mindennapjairól szólt. A résztvevők gyakorlati eligazítást kaphattak ebben a napjainkban igen fontossá váló kérdésben. Ha a hallottakat a kontrollerek összekapcsolták az első MCE konferencián kapott ellenőrzési módszerekkel, bővülhetett a tudásanyaguk e mindenkit érintő fontos területen.

Bácsfalvi Mihály (vezérigazgató-helyettes, OTP Garancia Biztosító) a vezetési módszerek összhangjának hiányát mutatta be, amit bizonyára mindannyian érzékelünk, de most tisztán összefoglalva kaptuk meg.

Ezek után a vezetéstudományon a sor, hogy rendszerbe foglalja és integrálja a különböző szakterületekről eredő vezetési eljárásokat. Addig viszont küszködni kell.

(Menedzsment Fórum)

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.