2016. március 21. 14:46

A MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt. hétfőn megkezdte a kereskedelmi bankok bedőlt projekthiteleinek felvásárlását. A társaság célja, hogy a banki mérlegek tisztulásán keresztül erősítse a bankrendszert, hogy az hatékonyabban járuljon hozzá a magyar gazdaság fenntartható növekedéséhez - közölte a MARK.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A közlemény emlékeztet arra: 2016. február 10-én az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága jóváhagyta a MARK kereskedelmi ingatlanhitel és ingatlanportfóliók vásárlására kidolgozott piaci árazási módszertanát. A több mint egy éves szakértői tárgyalássorozat végén megszületett döntés után a jegybank makroprudenciális feladatai keretében létrehozott MARK Zrt. piaci áron kezdheti meg az Európai Parlament és Tanács rendelete által meghatározott nem teljesítő kereskedelmi ingatlanok fedezete mellett nyújtott hitelek és pénzügyi szolgáltatásnyújtáshoz köthetően érvényesített biztosítéki ingatlanok felvásárlását. A problémás vállalati, azon belül is elsősorban a kereskedelmi ingatlanhoz kapcsolódó kitettség az egyik legfőbb pénzügyi stabilitási kockázat. A bankrendszer mérlegét nyolcadik éve jelentős nem teljesítő hitelállomány terheli - olvasható a közleményben.

A tartósan magas nem teljesítő hitelek aránya negatívan hat a bankok hitelezési hajlandóságára és képességére, csökkenti hitelezési aktivitásukat. A bankok alig vagy egyáltalán nem jutnak kamat, illetve tőkebevételhez, miközben a követelések értékvesztéssel csökkentett részét finanszírozniuk kell.

A Magyar Nemzeti Bank 2014. végén azért hozta létre a MARK Zrt.-t, hogy csökkentse a hazai pénzügyi rendszerben rejlő kockázatokat, a banki portfoliók tisztítása révén ösztönözze a hitelezési képességet annak érdekében, hogy a bankrendszer a jelenleginél eredményesebben járuljon hozzá Magyarország fenntartható gazdasági növekedéséhez.

Kitérnek arra: a bankok nyilvános feltételrendszer alapján maguk dönthetnek a felajánlásokról. Regisztrálni a MARK honlapján lehet. Az árajánlatot az Európai Unió által folyamatosan auditált részletes kockázatkezelési és elemzési folyamat előzi meg annak érdekében, hogy a szigorú brüsszeli versenyjogi szabályok maradéktalanul érvényesüljenek.

A MARK Zrt. mandátuma tíz évre szól, a kereskedelmi bankokkal ellentétben lesz elég ideje az ingatlanok értéknövekedéséhez szükséges ingatlanszakmai munka előkészítésére és elvégzésére. A társaság működésének hatására már 2016 végére számottevően csökkenhet a nem teljesítő vállalati hitelek aránya a bankrendszerben. Napjainkban mintegy 800 milliárd forintra becsülhető a nem teljesítő ingatlanhitelek állománya - közölték a MARK Zrt-nél.

A tőke és likviditás felszabadulásának köszönhetően erősödhet a pénzügyi intézmények stabilitása, hitelezési képessége és hajlandósága, amely egyaránt kedvez Magyarország befektetői megítélésének és az ország versenyképességének - olvasható a közleményben.

MTI