TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A foglalkoztatottság megőrzéséhez vissza nem térítendő támogatásokat lehet igénybe venni - hívja fel a figyelmet a PricewaterhouseCoopers (PwC) hírlevele.

Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) a hírlevél szerint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SzMM) kezdeményezésére támogatási pályázatot hirdet 5,95 milliárd forint keretösszegben, aminek célja a foglalkoztatottság megőrzésének, az állásukat elvesztők újra elhelyezkedésének, illetve az elbocsátással fenyegetett munkavállalók munkába helyezését közvetlenül elősegítő munkaerőpiaci szolgáltatások támogatása az átmenetileg nehéz helyzetbe jutott munkáltatóknál.

A foglalkoztatottság megőrzését elősegítő pályázati konstrukció (MEGŐRZÉS-9122/2009) keretében 2009. január 23. és 2009. november 5. között folyamatosan igényelhető vissza nem térítendő támogatás. A pályázat célja, hogy a munkáltatók a gazdasági visszaesés miatt átmenetileg csökkenő munkaerő szükségletüket ne elbocsátással kezeljék.

A pályázatban azok a munkáltatók vehetnek részt, amelyeknek az éves átlagos statisztikai állományi létszáma 2008-ban minimum 3 fő volt. Azon pályázónak nem nyújtható támogatás, aki a pályázat benyújtásának időpontjában munkahelymegtartó támogatásban részesül. Piacelemzéssel kell alátámasztani, hogy a gazdasági visszaesés következtében a foglalkoztatási kapacitás nem tartható meg a támogatás biztosítása nélkül.

A pályázati konstrukció támogatja a munkahelyek megőrzésére irányuló tevékenységet, amennyiben a munkáltató vállalja, hogy teljes munkaidőben megtartja az elbocsátással fenyegetett munkavállalóit.

Az elszámolható költségek köre kiterjed a leépítési szándék által érintett munkavállalók munkabérére és a munkáltató által ténylegesen kifizetett járulékokra. A támogatás mértéke a munkabér és járulékai 25-75 százaléka között változik az átlagos statisztikai állományi létszám függvényében. A támogatás időtartama 3-12 hónap.

A munkavállalót érintő intézkedések kedvezőtlen hatásának csökkentésére bértámogatás vehető igénybe. Amennyiben a munkáltató a munkaviszony megszüntetésének megelőzése érdekében a korábbinál rövidebb munkaidőt biztosít, támogatást igényelhet a munkavállaló nem munkával töltött munkaidejére.  A támogatás mértéke az érintett munkavállalók munkavégzéssel nem töltött munkaidejére jutó, ténylegesen kifizetett munkabérnek és járulékainak legfeljebb 80 százaléka.

A munkáltatónak a pályázati konstrukció keretében lehetősége nyílik arra is, hogy munkavállalóit a munkával nem töltött időben, a munkaviszony fenntartása mellett képezze, a támogatás mértéke ekkor a képzés költségének 80 százaléka.

Az ismertetett támogatási lehetőségek csekély összegű (de minimis) támogatásnak minősülnek, így az odaítélt támogatás 3 pénzügyi év vonatkozásában nem haladhatja meg a 200 ezer eurónak megfelelő forintösszeget. A támogatás időtartama egyik esetben sem lehet több 12 hónapnál, illetve a munkáltatónak kötelező vállalnia a támogatás időtartamával megegyező továbbfoglalkoztatást.

Hamarosan további támogatási pályázatot hirdetnek meg a foglalkoztatottság megőrzése céljából, amely nagyobb támogatási összeget kíván biztosítani a munkáltatóknak - írja a hírlevél a Szociális és Munkaügyi Minisztériumtól kapott információk alapján.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.