2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A válság óta a bedőlt hitelek megugrásával az állami kezességvállalások, viszontgaranciák beváltása is nőtt; Oszkó Péter javulásra csak a második félévtől számít, addig a költségvetésnek havonta továbbra is milliárdos nagyságrendben kell helytállnia a bedőlt hitelesek helyett - írja szombati számában a Népszabadság.

Tavaly februártól szinte minden hónapban 1-2 milliárd forint fizetési kötelezettsége keletkezett ebből a büdzsének. A nagy számok mögött nemcsak a válság áll, hanem az is, hogy tavaly jelentősen megnőtt a hitelek mögötti garanciavállalások mértéke - mondta a lapnak Oszkó Péter pénzügyminiszter, egy, a témában tartott kerekasztal-beszélgetést követően. A kis- és középvállalkozásoknak (kkv) folyósított hitelek aránya 2009-ben mérséklődött, a korábbi 10-ről 14 százalékra emelkedett a garanciával támogatott kölcsönök aránya. Ezek döntő többsége, mintegy 70 százaléka mögött az államnak készfizető kezessége van - tette hozzá Oszkó Péter.

A legtöbb bedőlt hitel is ehhez a vállalatmérethez kapcsolódik, ami a pénzügyminiszter szerint abból adódik, hogy nem áll mögöttük anyavállalat, amely segítséget nyújthatna, a cégeknek nincs exportpiacuk, belföldre termelnek, a hazai fogyasztás azonban visszaesett.

Oszkó Péter arra számít, hogy a második félévben, a gazdasági növekedés megindulásával, a beváltott viszontgaranciák növekedési üteme lassul. Ezért is van, hogy a 2010-es költségvetésben 20,4 milliárd forint kiadást terveztek be az állam által vállalt kezességek érvényesítésére, alig többet, mint a tavaly ténylegesen kifizetett 18 milliárd forint.

A pénzügyminiszter szerint a jelenlegi és a következő kormánynak is van még mozgástere a garanciáknál, már csak azért is, mert az uniós pénzek sikeres felhasználásához is szükség van erre az eszközre.

Király Júlia, az MNB alelnöke a lapnak elmondta: jelenleg a hazai bankok likviditása jó, tőkepozíciójuk erős, rendelkezésükre áll az a pénzösszeg, amit ki tudnának hitelezni a gazdaság szereplőinek. A hitelezés legnagyobb gátja ma a gazdasági visszaesés, illetve az, hogy a recesszió miatt csökkent a bankok kockázatvállalási hajlandósága - tette hozzá.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!