2016. február 24. 04:10

Lemodelleztük a "felzárkózás időszakát", amiről Matolcsy György jegybankelnök beszélt hétfőn egy könyvbemutatón. Mikor érhetjük utol Ausztriát? Mi kell ahhoz, hogy 25 év alatt érjük el ezt a sikert?Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A versenyképesség növelésén alapuló gazdaságpolitikát kell folytatni a következő években, mert a következő 25 év a felzárkózás időszaka lesz - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke hétfőn a Versenyképesség és növekedés című könyv bemutatóján. Megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy az elmúlt két évben az osztrák gazdaság bővülésénél 2-2,5 százalékkal nagyobb ütemet produkált Magyarország, ez a növekedési ütem a következő években is tartható lesz. A következő 25 évben pedig hosszabb távon versenyképességi fordulatot kell végrehajtania Magyarországnak, mert a távlati cél Ausztria utolérése.

A Matolcsy György által meghatározott adatok tükrében lemodelleztük Magyarország és Ausztria következő évtizedeit. Becsléseink során két dologra voltunk kíváncsiak:

  • mikor van esélyünk arra, hogy felzárkózzunk nyugati szomszédunkhoz,
  • illetve hol fogunk tartani 25 év múlva Ausztriához képest?

Mikor zárkózunk fel Ausztriához?

A modellünkben a 2014-es nominális GDP-ből indultunk ki, ezt módosítottuk a 2015-re előzetsen becsült gazdasági növekedéssel. 2016-tól kezdődően pedig az Európai Bizottság február elején kiadott prognózisaival számoltunk annyi különbséggel, hogy Magyarország esetében a kormány várakozását vettük figyelembe. Ezek szerint

Magyarország növekedése

  • 2016-ban 2,5 százalék,
  • 2017-ben 2,5 százalék.

Ausztria bővülése

  • idén 1,7 százalék,
  • 2017-ben 1,6 százalék lesz.

Jelenleg egyébként a magyar gazdaság az osztrák GDP-jének a 32,3 százalékát tudja előállítani évente. Cikkünkben a gazdaság által megtermelt teljes GDP-t és annak növekedését vizsgáltuk, az egy főre eső GDP tekintetében még ennél is nagyobb a lemaradásunk. Magyarországon ugyanis az osztrák egy főre jutó GDP-nek a 27,6 százaléka jut egy lakosra.

Pesszimistább forgatókönyv

A forgatókönyveink alapvetően a 2018 utáni időszak teljesítményét illetően térnek el. Ausztria esetében a kivetítési horizonton feltételeztünk egy 2017-hez hasonló, 1,6 százalékos növekedést. Magyarország teljesítményét pedig a jegybankelnök által mondottak tükrében határoztunk meg, vagyis csak kisebb mértékben, 2 százalékponttal lesz képes a gazdaságunk túlszárnyalni Ausztriát, ami 3,6 százalékos bővülést jelentene 2018 után.

Ebben az esetben 2075-ben sikerülne megelőzni a nyugati szomszédunkat.

A fenti teljesítmények mellett a felzárkózási folyamat 25 év múlva még ott tartana, hogy a magyar gazdaság az osztrák 52,4 százalékát termelné ki.

Optimistább forgatókönyv

Az optimistább forgatókönyvünk hazánk jobb teljesítményére alapozva azt feltételezi, hogy az osztrák gazdasági növekedést 2,5 százalékponttal fogjuk tudni meghaladni, vagyis 4,1 százalékkal növekszik majd a GDP-nk.

Ilyen feltételek esetén 2063-ban sikerülne utolérni Ausztriát.

25 év múlva a szomszédos ország GDP-jének 58,8 százalékát tudná megtermelni hazánk ezen forgatókönyv mentén.

Hogy sikerülhet 25 év múlva?

Harmadik verzióként azt vizsgáltuk meg, hogy mekkora  teljesítményre lenne szüksége ahhoz a magyar gazdaságnak, hogy az Ausztriához történő felzárkózásunk már 25 év múlva, vagyis 2041-ben sikeres legyen.

Ha továbbra is kitartunk az osztrák 1,6 százalékos növekedés mellett, akkor a magyar gazdaságnak 5 százalékponttal kellene jobban teljesítenie. Vagyis 2018 és 2041 között 6,6 százalékos növekedés kellene, amire 1996 óta még egyszer nem volt példa. Így nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk

a 25 éven belüli teljes felzárkózáshoz gazdasági csodára lenne szükség.

Konklúzió

Összefoglalásként megállapítható, hogy az Ausztriához történő felzárkózásunk évtizedeken keresztül látványosan jó gazdasági teljesítményt igényel hazánktól, és még jobb esetben is egy 47 éves projektről lenne szó. Ausztria teljesítményét kisebb mértékben meghaladó növekedés mellett 57 év múlva érhetjük el a nyugati szomszédünk szintjét. Arra pedig hogy a statisztikák által is bizonyítottan 25 éven belül felzárkózzunk, vagy épp megközelítsük Ausztria teljesítményét, szinte semmi esély nincs.

Az ugyanakkor hozzátartozik a történethez, hogy a gazdasági növekedés ütemét az inflációs környezet is könnyen befolyásolhatja, ami hazánkat jellemzi - leszámítva a rezsicsökkentések által befolyásolt néhány pár évet.

Székely Sarolta
mfor.hu