4p

Noha a nyári időszak hagyományosan csendesebb szokott lenni, idén a világgazdaságban számos olyan fejlemény volt, amely kapcsán egy újabb válság rémével fenyegettek az elemzők.

Két komoly, válsággal fenyegető eseményen már túl vagyunk, eddig szerencsére egyik sem okozott összeomlást, ám az igazsághoz hozzátartozik, hogy egyik probléma sem oldódott meg. A június végi brit népszavazás során a kilépés pártiak nyertek, és a köznyelvben brexit néven ismertté vált aktus hatása egyelőre felmérhetetlen. Noha számos elemzés jelent meg, amely az Európai Unió elhagyása miatt súlyos veszteségeket jelez előre a brit gazdaság számára, annak időpontja mindenképpen kérdéses, így egyelőre inkább kivárás jellemző, és a visszafogottabb várakozásokból adódó elhalasztott beruházások, vagy alacsonyabb munkaerő állomány alkalmazása okozhatnak veszteséget.

Még több információt a brexitről itt talál

Egy hatása azonban már július első felében volt a brexitnek, a kiválás miatt aggódó befektetők figyelmét ráirányított a periferián lévő tagállamok gyengeségeire, így került az olasz bankszektor a fókuszba. Olaszország öt éve már majdnem bedőlt, akkor ebbe a miniszterelnök, Silvio Berlusconi is belebukott. A helyzetet végül az Európai Központi Bank (EKB) hathatós segítségével sikerült konszolidálni. Az olaszok azonban ezt követően mintha minden rendben lenne, hagyták a dolgokat folyni a maguk medrébe, ami már ismét komoly válsághelyzetet teremtett. Most kapta fel a nemzetközi sajtó, hogy náluk a második legmagasabb a nemteljesítő hitelek aránya az európai uniós bankrendszerben. Az úgynevezett NPL ráta (non-performing loans) vagyis a nemfizető hitelek aránya 18,1 százalékon állt tavaly év végén. 360 milliárd eurót tesz ki az a hitelállomány, amit legalább 90 napja nem fizetnek a hitelfelvevők, ráadásul ebből 210 milliárd eurót már nem behajthatónak tartanak nyilván. A nemteljesítő hitelek nem akkora probléma, ha van mögötte kellő fedezet, amin keresztül a bank be tudja hajtani a kintlevőségét, csakhogy ez az olaszoknál hiányzik, csupán 45 százalék fedezett, ráadásul a szakértők szerint ezek egy része is kétséges. Így félő, hogy bármikor beindulhat egy olyan láncreakció, ami maga alá temetheti az olasz bankrendszert. Bár július óta a téma háttérbe szorult, a helyzetet sokan robbanásveszélyesnek tartják.

Itt bulizott Berlusconi a világ vezetőivel

Ezek után nem nagy öröm, hogy a nemzetközi gazdasági sajtó újabb lehetséges problémaforrást talált az EU-ban, szerintük ugyanis a portugál gazdaság meglehetősen ingatag lábakon áll. A mostani aggodalmak mögött az a feltételezés áll, hogy a hitelminősítők a közeljövőben rontani fognak a portugál állampapírok besorolásán, amelyek így kiesnek az EKB monetáris lazítási programjából, melynek keretében a náluk elhelyezett kötvényekre adnak hiteleket. A piacon máris mutatkoznak az aggodalom jelei, hiszen a 10 éves portugál kötvények augusztus 14-én még 2,7 százalék alatti hozammal forogtak, a héten viszont már 3 százalék fölé ugrott a hozamuk. Ráadásul tavaly ilyenkor az állampapírok hozama 2,3 százalék körül állt.

Az elemzők azt is megemlítik, hogy noha Portugáliának nincs említésre méltó olajkincse, ennek ellenére a nyersanyag árának zuhanása negatívan érintette a gazdaságukat. Az ország egykori gyarmata, Angola számára ugyanis ez az elsőszámú bevételi forrás, az afrikaiak viszont a portugál termékek számára számítanak nagyon fontos felvevőpiacnak, hiszen a negyedik legfontosabb külkereskedelmi partnerük.

Újabb cseppet jelentett a pohárban, hogy múlt pénteken a Fitch rontotta az ország besorolását, és a korábbi 1,6 százalékos növekedéssel szemben az idei évre már csak 1,2 százalékos bővülést várnak. A portugál gazdaság gyengélkedése pedig a GDP-arányos adósságot is felfele tolta, ami tovább erősíti az aggodalmakat. Az sem sejtet túl sok jót, hogy az EU-ban itt az egyik legmagasabb a munkanélküliek aránya.

Az elemzők úgy vélik, hogy összeomlásról egyelőre még túlzás beszélni, azt ugyanakkor érdemes leszögezni, hogy a portugál gazdaság komoly bajban van. Mindenképpen szükséges tenni valamit, mert könnyen eszkalálódhat a helyzet.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!