2012. július 3. 11:04

Sir Suma Chakrabarti a közép- és kelet-európai, valamint az egykori szovjet térség gazdasági átalakulásának finanszírozására 1991-ben létrehozott, londoni székhelyű EBRD hatodik elnöke, egyben az első brit, eddig ugyanis francia és német elnökök váltották egymást az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) élén.

Sir Suma előtt négy évig a német Thomas Mirow irányította a bankot, idén lejárt mandátumát azonban az EBRD májusi közgyűlésén a részvényes országok és szervezetek képviselői nem hosszabbították meg.

Chakrabarti 1959-ben született Indiában, Oxfordban szerzett politika- és közgazdaságtudományi diplomát, és hosszú időre visszanyúló brit kormányzati-államigazgatási tevékenysége előtt dolgozott a Világbanknál és a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) is. Kulcsszerepe volt a közép- és kelet-európai országok számára az 1990-es évek elején létrehozott brit fejlesztési alap, a Know-How Fund kialakításában.

Sir Suma EBRD-elnöki megválasztása komoly feltűnést keltett, és állítólag konfliktust is okozott a brit és a francia kormány között.

Íratlan egyezség, hogy a részvények 60 százalékát birtokló EU jelöli az EBRD elnökét, az első alelnöki posztra pedig amerikai jelölt kerül.

Állítólag arról is hallgatólagos megállapodás volt eddig érvényben, hogy - cserébe azért, mert az EBRD székhelye annak idején Londonba került - Nagy-Britannia nem törekszik brit jelölt elnökké választására.

Ez az egyezség - ha valóban létezett - az idén borult, miután a brit kormány ezúttal mégis állított jelöltet Chakrabarti személyében, aki a májusi közgyűlés első napján, a részvényesek titkos szavazásán meg is kapta a szükséges többséget.

A Financial Times akkori értesülései szerint Párizs "szószegéssel" vádolta a brit kormányt, amiért az a hagyományokkal szakítva jelöltet állított az EBRD-elnöki tisztségre.

London ugyanakkor cáfolta, hogy valaha is létezett volna olyan informális egyezség, amelynek alapján brit jelölt nem kerülhet az EBRD élére, sőt David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök személyesen kampányolt Chakrabarti megválasztásáért.

Thomas Mirow, a hivatalosan kedden leköszönt eddigi EBRD-elnök újjáválasztási esélyeit az is jelentősen rontotta, hogy Berlin - sajtóértesülések szerint azért, mert más, magas szintű uniós pénzügyi tisztségekre szán német jelöltet - ezúttal "kihátrált" Mirow mögül, és Párizzsal együtt a francia jelöltet, Philippe de Fontaine Vive-t, az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnökét támogatta.

Mirow maga is alig burkolt utalást tett erre, miután kiderült, hogy nem ő vezeti a következő négy évben az EBRD-t. A májusi közgyűlést záró sajtóértekezleten - az újjáválasztásának kudarcát firtató újságírói kérdésre - a jelenlévők körében nagy derültséget kiváltva kijelentette, hogy az okok között lehetett "a lelkesedés enyhe mértékű hiánya" saját kormánya, vagyis Németország részéről.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.