TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2014. szeptember 13. 15:13

Mialatt a júliusi ipari termelés jelentősen bővült Magyarországon, regionális szinten nagy eltérések mutatkoznak.

Az előzetes adatoknak megfelelően a hazai ipari termelés volumene 12,3 százalékkal nőtt júliusban az előző év hasonló időszakához képest és 1,6-tal 2014 júniusához mérten.

A legjelentősebb húzóágazat továbbra is a járműipar, amelynek volumene júliusban átlépte a 600 milliárd forintos határt, és valamivel 611 alatt állt. Ez egyébként 19,5 százalékkal magasabb, mint a tavaly júliusi adat. Ennél is nagyobb mértékben nőtt a számítógép, elektronikai és optikai termék iparágunk, 28,6 százalékkal és volumene immár közel 36 százaléka a járműgyártásnak. Úgy tűnik, hogy a Nokia gyárbezárása, amelyet július közepén jelentettek be, még nem éreztette hatását az iparágban.

Nincs jelentős különbség ha nem csak a július, de az első hét hónap adatait hasonlítjuk az előző év hasonló időszakához. Ebben az esetben is az informatikai iparunk vezet 18 százalékkal, ezt a élelmiszer és dohányipar követi 17,8, a járműgyártás pedig 15,6 százalékkal. Ezt részletesebb bontásban vizsgálva kiderül, hogy a vasúti és kötöttpályás járműgyártásunk nőtt a legnagyobb mértékben az idén, egészen pontosan 42,7 százalékkal. Csak ezután következik a közúti gépjárműgyártás 39, majd a festék és bevonóanyaggyártás 30 százalékkal. Az első hét hónap „rossztanulói”, az elektronikai alkatrészgyártás 39,5, a bányászati szolgáltatás 30,3 illetve a szénbányászat 21,6 százalékos mínusszal.

A hosszabb távú trendek szempontjából megnyugtató, hogy az összes rendelésállomány 19,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, amely nagyságrend március óta nemigen változott. Külön érdemes kiemelni a gyógyszergyártást, amely ugyan 64 milliárdos volumenével nem képvisel nagy súlyt a hazai iparban, de rendelésállomány 83 százalékkal múlja felül az előző évit, így a következő hónapokban bővülés várható ezen a téren is.

Megreccsent a somogyi ipar

A júliusi ipari termelés dinamikája a Mercedes gyárnak köszönhetően Bács-Kiskun megyében volt a legmagasabb 34 százalékkal, majd Nógrád és Komárom-Esztergom következtek. Az éves növekedést vezető „Audi megye”, vagyis Győr-Moson-Sopron, ezúttal csak a negyedik. A sorban hátul kullog Somogy, amely az idei számok között szokatlan, 10,8 százalékos visszaesést produkált. Vele együtt még Borsod ül a szégyenpadon, bár 0,4 százalékos csökkenése egészen más nagyságrend.

Szász Péter
mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.