2p

Oszkó Péter pénzügyminiszter szerint nincs meglepetés az Európai Bizottság által a magyar konvergencia programról szerdán kiadott jelentésben, hiszen, amiket kifogásol Brüsszel, azokat a kormány már korábban is ismertette.

A pénzügyminiszter csütörtökön reggel az atv Jam című műsorában azt mondta: az Európai Bizottság 2011-re, 2012-re vonatkozóan fogalmazta meg azt a kifogását, hogy nincsenek meg a részletesen kidolgozott programok. Valóban nincsenek meg, hiszen Magyarország választás előtt áll - jegyezte meg.

Semmi olyat nem mondott Brüsszel, amelyet a kormány már ne ismételt volna el többször - jelentette ki Oszkó Péter hozzátéve, hogy a jelenlegi kormány egy költségvetési pályát határozott meg, ezt kell majd kitölteni konkrét intézkedésekkel az új kormánynak.

A pénzügyminiszter kijelentette, hogy nem igaz az az ellenzéki állítás, miszerint az egész évre tervezett államháztartási hiány 100 százalékát eléri április végére. Megjegyezte, hogy az első negyedévre a 75 százalékát várják, de - mint mondta - olyan a költségvetés lefutása, hogy éven belül felmehet akár 100 százalék fölé is, az év végi bevételekkel azonban teljesülhet a hiánycél. "Nem költjük el előre a pénzt, olyan ütemben költjük el, ahogy a költségvetés diktálja" - jelentette ki.

Véleménye szerint a hiánycél tartása elemi érdeke az országnak. Ha azonban további lépéseket vállal a következő kormány, további reformokat hajlandó végrehajtani, amelyekből később még több megtakarítás jöhet, akkor el lehet gondolkozni azon, hogy valóban a hiánycél tartása a legfontosabb kérdés-e - mondta Oszkó Péter.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!