2010. március 25. 09:06

Oszkó Péter pénzügyminiszter szerint nincs meglepetés az Európai Bizottság által a magyar konvergencia programról szerdán kiadott jelentésben, hiszen, amiket kifogásol Brüsszel, azokat a kormány már korábban is ismertette.

A pénzügyminiszter csütörtökön reggel az atv Jam című műsorában azt mondta: az Európai Bizottság 2011-re, 2012-re vonatkozóan fogalmazta meg azt a kifogását, hogy nincsenek meg a részletesen kidolgozott programok. Valóban nincsenek meg, hiszen Magyarország választás előtt áll - jegyezte meg.

Semmi olyat nem mondott Brüsszel, amelyet a kormány már ne ismételt volna el többször - jelentette ki Oszkó Péter hozzátéve, hogy a jelenlegi kormány egy költségvetési pályát határozott meg, ezt kell majd kitölteni konkrét intézkedésekkel az új kormánynak.

A pénzügyminiszter kijelentette, hogy nem igaz az az ellenzéki állítás, miszerint az egész évre tervezett államháztartási hiány 100 százalékát eléri április végére. Megjegyezte, hogy az első negyedévre a 75 százalékát várják, de - mint mondta - olyan a költségvetés lefutása, hogy éven belül felmehet akár 100 százalék fölé is, az év végi bevételekkel azonban teljesülhet a hiánycél. "Nem költjük el előre a pénzt, olyan ütemben költjük el, ahogy a költségvetés diktálja" - jelentette ki.

Véleménye szerint a hiánycél tartása elemi érdeke az országnak. Ha azonban további lépéseket vállal a következő kormány, további reformokat hajlandó végrehajtani, amelyekből később még több megtakarítás jöhet, akkor el lehet gondolkozni azon, hogy valóban a hiánycél tartása a legfontosabb kérdés-e - mondta Oszkó Péter.

MTI