2017. szeptember 23. 17:39

Sima földrengés volt.

Nem robbantás okozta azt a kiserejű földrengést, mely szombaton történt Észak-Korában. A rengés epicentruma néhány kilométerre volt a szeptember 3-ai föld alatti nukleáris robbantás helyszínétől, az ország északkeleti részén, ezért merült fel egyből a gyanú, hogy ismét atomkísérlet okozhatta, ám a kínai földrengéskutató hálózatok központja (CENC) most már úgy véli, a földmozgás nem egy újabb nukleáris kísérlet következménye. A CENC társintézményeivel együttműködve infrahang felvételek elemzésével jutott e megállapításra.

(MTI)

A kínai szeizmológiai intézet korábbi közlése szerint a 3,4-es erejű földrengés fészke "nulla kilométeres mélységben" volt, és gyaníthatóan robbanás okozta. Erre leginkább a hipocentrum (fészek) elhelyezkedéséből lehet következtetni, másrészt abból, hogy az epicentruma öt kilométerre volt a szeptember 3-i földrengés központjától, ahol Észak-Korea végrehajtotta hatodik és egyben legerősebb nukleáris föld alatti robbantását, amely Phenjan szerint hidrogénbombával végrehajtott kísérlet volt.

A dél-koreai meteorológiai szolgálat 3-as erősségűre becsülte a rengés erejét, és számára ez inkább természetes földrengésnek tűnt, nem észleltek ugyanis olyan hanghullámokat, amilyeneket általában a nem természetes módon keletkező földrengések generálnak. A meteorológiai szolgálat szerint a rengés központja mintegy 20 kilométerre délkeletre volt a szeptember 3-i földrengés epicentrumától.

A nukleáris kísérletek átfogó tilalmáért küzdő nemzetközi szervezet, a CTBTO első jelentésében közölte, hogy vizsgálja "a szokatlan szeizmikus aktivitást", amelynek központja szerinte még távolabb, körülbelül 50 kilométerre volt a szeptember eleji nukleáris kísérlet helyszínétől.

Nem sokkal később Lassina Zerbo, a CTBTO igazgatója közölte Twitter-üzenetében, hogy két szeizmikus jelenséget is észleltek, és nem valószínű, hogy ezek ember okozta események voltak. Hasonlítottak ahhoz az "omláshoz", amilyet a szeptember 3-i nukleáris robbanás után 8,5 perccel észleltek - írta Zerbo.

Az amerikai földtani intézet, az USGS szerint egyértelműen nem állapítható meg, hogy az általa 3,5-ös erősségűnek mért földmozgás emberi tevékenységre vagy természeti jelenségre vezethető vissza. Az USGS szerint a földrengés epicentruma 22 kilométerre kelet-északkeletre volt az észak-koreai rezsim nukleáris teszttelepjétől, és mélységét 5 kilométerben állapították meg.

David Wright, egy amerikai székhelyű nem kormányzati szervezet szakértője szerint az alacsony intenzitású rengések vélhetően a korábban végrehajtott nukleáris robbantás következtében a talaj szerkezetében bekövetkezett változásokra vezethetők vissza.

MTI