5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az amerikai jelzáloghitel piacon kialakult válság elsősorban rövid távú hatásokat okozhat hazánkban, így a tőzsdeindex visszaesésére vagy a forint átmeneti gyengülésére számíthatunk. Az mfor.hu által megkérdezett szakértők úgy látják, hogy hazánk gazdasági alapjait nem érintik a tengerentúli történések.

A másodlagos jelzálogpiac összeomlása, valamint annak áttételeinek valós és potenciális hatása miatt komoly korrekció indult meg az elmúlt héten az amerikai tőzsdéken. A Wall Streeten tapasztalható ijedtség világszerte éreztette hatását: mind az ázsiai, mind az európai tőzsdék indexei (így a Budapesti Értéktőzsdéé is) komoly zuhanást produkáltak. Az elmúlt napokban több szakember a forint bizonytalan mozgását is a tengerentúli történésekre vezette vissza. Az mfor.hu Heti Hármas sorozatában arra voltunk kíváncsiak, milyen hatást gyakorolhat a magyar gazdaságra az amerikai jelzálogalapok csődje - a tőzsdék esésén túl.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője:

- Az Egyesült Államokban a jelzáloghitel piacon kialakult helyzetet nem szabad elbagatellizálni, ám ennek elsősorban rövid távú hatásai lehetnek a magyar piacra. Az amerikai problémákra reagálva a befektetők kockázatvállalási hajlandósága mindenképpen csökken, és a következő időszakban a biztonságosabb instrumentumokba vándorolhatnak a pénzek.

Ez pedig érinti mind a magyar tőzsdét, amely eséssel reagálhat, mind az állampapírpiacot, ahol a szakemberek a hozamok emelkedését valószínűsítik. Kihathat továbbá a forintra is, ahol erősödhet a volatilitás, és hektikusabb mozgásokra lehet számítani a következő napokban.

Az Amerikában megroppant jelzáloghitelezéssel foglalkozó társaságok a magyar piacon nem érdekeltek, így nem okozhatnak komolyabb problémát a hazai gazdaságban.

A válságnak strukturális hatása csak abban az esetben képzelhető el, ha a jelzálogpiacon túlmutatnának a problémák, és az amerikai bankpiacot is érzékenyen érintenék a mostani történések. Ennek azonban még nem mutatkoznak a jelei.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője:

A jelenlegi amerikai helyzet rövid távon a tőzsdeindex és a forint gyengülését vonja maga után. A problémák még nem terjedtek át az amerikai gazdaság más szektoraira, így a magyar piacra várhatóan nem fognak komolyabb befolyást gyakorolni.

Ugyanakkor tartós bizonytalanság esetén elképzelhető, hogy a hitelderivatívák piacára is átterjednek a gondok. Ez a kockázati prémiumok emelkedését vonja maga után.

Ennek már többféle hatása is lehet: egyrészt a magyar állampapírok kockázati prémiuma is nőni fog, ami a hozamok emelkedésével, illetve a kamatcsökkentés lassításával járhat. (Az amerikai történésektől függetlenül, a magyar kötvényhozamok emelkedése, illetve a jegybanki alapkamat csökkentésének felfüggesztése benne van a levegőben, mivel az elmúlt időszakban megnőttek az inflációs kockázatok a magyar piacon.) A magasabb állampapírhozamok pedig a hazai államkincstár számára is drágább finanszírozást vonnak maguk után, ami már komolyabb következményekkel jár.

Egy elhúzódó tengerentúli válság esetén olyan negatív következményekkel is számolni kell, hogy visszaesik a fogyasztás az USA-ban, aminek következtében csökken az amerikai import. Igaz, Magyarország számára az Egyesült Államok nem számít komoly felvevőpiacnak, így a csökkenés közvetlenül nem járna az exportunk látványos visszaesésével.

A magyar cégek számára fontos felvevőpiacokat viszont érintene a probléma, így - áttételesen - a magyar gazdaságra is hatással lenne a mostani helyzet eszkalálódása.

Németh Dávid, az ING Bank makroelemzője:

- Elsődleges kérdés, hogy mennyi ideig húzódik el a mostani válság. Egy ideje ugyanis már utalt néhány jel a jelzálogpiacon kialakult problémára, ám a tavasz folyamán több elemző - tévesen - úgy vélte, hogy Amerika túl van ezeken a gondokon. Az elmúlt hetekben összeomló jelzálogpiaci alapok azonban rávilágítottak a helyzet ingatag voltára.

Amennyiben további alapok nem dőlnek be, ám az ingatlanpiaci aggodalom fennmarad, akkor az amerikai kötvényhozamok a 4,7-4,8 százalékos szintre állhatnak be. Ez a kedvezőbb hozamokat biztosító pénzügyi instrumentumok felé terelheti a befektetőket.

Ennek következtében pedig akár növekvő tőkeexport is elindulhat, ami a magyar piacra is kedvező hatást gyakorolhat. Ez esetben ugyanis nőhet a kereslet a forint és az állampapírok iránt, ami a magyar fizetőeszköz erősödésével, illetve a hazai hozamok csökkenésével járhat.

Amennyiben a jelzálogpiac gyengélkedése hosszabban elnyúlik, annak már az amerikai gazdaságra is lenne hatása: a problémák minden bizonnyal lassítanák az ottani GDP-növekedést.

A húsz-harminc évvel korábbi helyzethez képest, amikor az USA számított a világgazdaság motorjának, ma már többpólusú a globális gazdaság. Az amerikai lassulás tehát csak mérsékelt hatást gyakorolna az Európai Unióra, illetve Magyarországra.

Nem tartok attól, hogy az amerikai jelzálogalapok bedőlése komoly likviditási válságot okozna a világban. Az amerikai tőke mellett ugyanis ma már az ázsiai államok (elsősorban Kína) és az olajbevételeiket elköltő országok (az arab államok vagy éppen Oroszország) befektetői ellensúlyozni tudják a tőkepiacokon a kieső amerikai tőkét.

Menedzsment Fórum

Kapcsolódó anyagok:
Több tízezer forint terhet jelenthet majd az ingatlanadó Méregerős lett a forint, de nem aktuális a sáveltörlés Sok munkahelyen a hőségben is tilos a rövidnadrág A tanácsadóktól várják a megoldást a cégek a megszorításokra

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!