TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Januártól 3,1 százalékkal nőnek a nyugdíjak - közölte Barát Gábor, az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság főigazgatója pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.

Az emelés vonatkozik a 2009. január 1. előtt megállapított öregségi nyugdíjakra, a rokkantsági nyugdíjakra, a baleseti rokkantsági nyugdíjakra, az özvegyi és szülői nyugdíjakra, az árvaellátásokra, a baleseti hozzátartozói nyugdíjakra. A mezőgazdaság szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi és özvegyi járadékban, a mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi és özvegyi járadékban valamint a baleseti járadékban részesülők ellátásai szintén 3,1 százalékkal emelkednek.

Aki saját jogú nyugdíjban és özvegyi nyugdíjban is részesül, mindkét ellátása 3,1 százalékkal növekszik - derült ki.

A 13. havi nyugdíj intézménye megmarad. Ezt az Országgyűlés határozata alapján a 62. életévüket betöltött nyugdíjasok kaphatják, kivéve a rokkantsági és a hozzátartozói ellátásban részesülőket, akiknél nincs korhatár. Az országgyűlési határozat egy másik szigorítást is bevezetett, a 13. havi nyugdíj összege 2009-ben nem haladhatja meg a 80 ezer forintot. A 13. havi nyugdíjak arányos részeit márciusban és novemberben fizetik ki.

A korengedményes nyugdíjkorhatár intézménye korszerűsödött. Ez azt jelenti, hogy a 62 éves nyugdíjkorhatárt megelőzően 5 évvel lehet kérni.

Meg kell azonban felelni az érintetteknek bizonyos szolgálati feltételeknek. Ez 40 év, de legalább 37 év szolgálati időt jelent. Az érintetteket ebben a tekintetben egyedileg bírálják el - mondta el Barát Gábor.

A főigazgató a jövőről szólva elmondta, hogy elemzések szerint a nyugdíjrendszer stabilitása hosszú távra - 2020 - biztosított. Hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy ne kezdjünk el közösen gondolkodni arról, miként lehet a korhatár kérdéséhez hozzányúlni.

Hozzátette: foglalkoztatáspolitikai, demográfiai, egészségügyi és más folyamatokat figyelembe véve kellene arról értelmes és korrekt vitát folytatni, hogyan lehetne egy átmenetet véghezvinni a nyugdíjrendszerben. Ez Barát Gábor véleménye szerint egy 2015 után hatályosuló és hosszabb átmenetet jelentő korhatáremelést jelenthetne.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.