TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott szerint ha a parlament elfogadja a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló javaslatát, mindenki visszakapja a saját pénze feletti rendelkezés szabadságát. Az MSZP és az LMP ugyanakkor továbbra is bírálja a kormánynak a magán-nyugdíjpénztári befizetésekre vonatkozó javaslatait.

Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott vasárnapi tájékoztatóján a parlament elé terjesztett törvényjavaslatáról szólva elmondta: az egyrészt megnyitja a jelenlegi magánnyugdíjpénztár-tagok számára az átlépés lehetőségét az állami nyugdíjrendszerbe, másrészt megszünteti a pályakezdők számára a magánnyugdíjpénztárba való kötelező belépést, harmadrészt pedig az elmúlt években a vegyes rendszerből nyugdíjba vonultak számára megteremti az állami rendszerbe való visszalépés utólagos lehetőségét.

A fideszes politikus leszögezte, ha valaki a magánnyugdíjrendszerből visszalép az államiba, viszi magával a rá eső tulajdonrészt, s ennek mértékét a magánnyugdíjtagságon belüli portfólió összetétele határozza meg. Aki pedig a vegyes rendszerből nyugdíjasként tér vissza az államiba, annak jóváírják a veszteségét, és úgy kezelik a már nyugdíjban lévőket, mintha korábban ki sem léptek volna az állami rendszerből.

Mint mondta, törvényjavaslata a harmadik eleme a "nyugdíjvédelmi programnak": az első két elem az a törvényjavaslat-csomag volt, amely lehetővé teszi, hogy november 1-jétől a nyugdíjpénztárba átutalt havi 30 milliárd forint az állami nyugdíjrendszer számlájára kerüljön.

A kormány előterjesztése szerint a társadalombiztosítási törvény módosításával teremtenék meg annak alapját, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok átmenetileg - 2010. november 1-je és 2011. december 31-e között - tagdíj helyett járulékot fizessenek a Nyugdíjbiztosítási Alap részére. A javaslatról a parlament tervezett napirendje szerint hétfőn már zárószavazás is lehet, ha az Országgyűlés nem fogad el a jogszabálytervezethez benyújtott egyetlen módosító indítványt sem.

A kormány magán-nyugdíjpénztári befizetésekre vonatkozó javaslatait vasárnap az MSZP és az LMP is élesen bírálta. A szocialisták arra szólították fel a kabinetet, hogy vonja vissza az ezzel kapcsolatos előterjesztéseit. Kormos Kata, a párt szóvivője hangsúlyozta: ezek a javaslatok szinte teljesen eltörölnék az öngondoskodás meglévő intézményeit. Kifogásolta, hogy nem lehet tudni, mi következik ezután, miként és milyen feltételekkel kapja vissza 14 havi tagdíjbefizetését hárommillió ember. A szóvivő kaotikusnak nevezte a kormánypárti politikusok erre vonatkozó nyilatkozatait.

Kormos Kata emlékeztetett arra: az MSZP ügydöntő népszavazást kezdeményezett a magánnyugdíjpénztárak ügyében, és három kérdést nyújtott be az Országos Választási Bizottsághoz.

Az LMP szerint nagy valószínűséggel alkotmányellenes a kormánynak a magán-nyugdíjpénztári tagdíjátutalás átmeneti felfüggesztéséről szóló javaslata. Scheiring Gábor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a magán-nyugdíjpénztári befizetésekre irányuló törvényjavaslat nem szól másról, mint hogy a kormány - "a maga által ütött 400-500 milliárdos költségvetési lyuk betömésére" - einstandolja azokat a megtakarításokat, amelyeket a befizetésre kötelezett állampolgárok a magánnyugdíjkasszákban halmoztak fel.

MTI/mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.