TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Csütörtökön jelentette be Barack Obama amerikai elnök, hogy szembeszáll a nagybankokkal, korlátozza működésüket. Az mfor.hu által megkérdezett szakember szerint ha Amerika lép egy nagyot valamerre, akkor az könnyen elindíthat egy világméretű szabályozási szándékot, ugyanakkor ezek a szabályok inkább piacspecifikusak lehetnek. Itthon is látszanak a szigorítás jelei, elég csak a devizahitelezés tavasszal érvénybe lépő módosítására gondolni. Mfor.hu-háttér.

Az utóbbi hónapok egyik slágertémája a bankok megregulázása volt: kezdődött minden a bónuszokkal, aztán a jelek szerint mostanra lassan eljutunk egy keményebb szabályozáshoz. Nagyjából ugyanaz megy végbe hazánkban is, csak kevésbé van talán előtérben.

Obama kavarta fel az állóvizet

Az amerikai elnök csütörtökön jelentette be, hogy szinte a teljes pénzügyi rendszert megreformálja. Szándéka szerint szigorú feltétek és mennyiségi korlátok közé szorítaná a bankok, pénzintézetek saját számlás kereskedését és részesedésszerzésüket hedge fundokban.

Az elnök és tanácsadói gárdája úgy véli, hogy ezen tevékenységek, amik adott esetben természetesen rendkívül jövedelmezőek is lehetnek, járultak hozzá a 2008-as pénzügyi összeomláshoz. Ennek során a bank likvid tőkeállományával önálló szereplőként megy ki a tőkepiacokra és forgatja meg a pénzét. A kockázatok abban rejlenek, hogy ezen bankok a fejlett pénzügyi rendszerben olyan meghatározó szerepet töltenek be, hogy nem biztos, hogy megengedhető ekkora rizikó - olvasható a TakarékBank pénteken kiadott elemzésében.

A maximális bankméretet is meghatározná a javaslattervezet, hogy ne lehessen azt mondani: „túl nagy hogy csődbe menjen”. Ha megvalósul a szabályozás, akkor egyetlen amerikai bank kezében sem lehet a biztosított betétállomány 10 százalékánál nagyobb hányad.

Itthon mást kell szabályozni

"Nem tartom kizártnak, hogy Obama terveinek hatására világszerte elindul egy szabályozási szándék. Ha Amerika lép valamerre egy nagyot, akkor utána az európai döntéshozóknak is sokkal könnyebb elindulniuk abba az irányba" - vázolta fel az mfor.hu kérdésére Móró Tamás, a Concorde elemzője.

A szakember ugyanakkor hozzáteszi: itthon eddig sem volt jellemző a bankok saját számlás termékeinek elterjedése, valamint a hedge fundokban való részvétel, ezért vélhetően országonként más-más területet kell komolyabban szabályozni.

"Azt el lehet mondani, hogy a gyakorlat általában a szigorítás irányába mutat. Itthon például ide sorolható a devizahitelezés szabályok közé szorítása, mely a tervek szerint tavasszal léphet életbe. Ez például egy speciálisan magyar probléma, melynek a szabályozását meg kellett oldani" - emelte ki a Concorde elemzője.

A kormány tavaly év végén döntött arról, hogy a pénzügyi intézmények a jövőben csak hitelképességi vizsgálat elvégzése alapján nyújthatnak hitelt az ügyfeleiknek. Az új rendelet értelmében a hitelezőknek a saját belső szabályzatukban kell rögzíteniük, hogy kiknek, milyen feltételekkel nyújtanak hitelt, mit vesznek figyelembe jövedelemként, illetve milyen igazolások, nyilatkozatok meglétét teszik kötelezővé a hitelfelvételhez.

A kihelyezett hitel aránya forinthitel esetében a fedezetként felajánlott ingatlan értékének legfeljebb 75 százaléka lehet, euróhitel esetében 60 százalék, más devizahitel esetében pedig 45 százalék. Pénzügyi lízing esetén a forint-, az euróhitel, illetve más devizahitel esetén: 80, 65, illetve 50 százalék.

Szinte Obama szavaival egyidőben jelent meg itthon a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) ajánlása, mely önmérsékltete kér a hazai bankároktól. A PSZÁF elnöke által jegyzett dokumentum szerint az intézmények által készített javadalmazási politika nem ösztönözheti az alkalmazottakat túlzott kockázatvállalásra, és abban mindig a hosszú távú érdekeknek kell elsőbbséget adni.

Az ajánlás értelmében az intézmények felügyelőbizottsága felelős a javadalmazási politika kialakításáért és végrehajtásának felügyeletéért. Nagyon fontos elem, hogy az alapbért és a teljesítménybért arányosan kell meghatározniuk a pénzügyi szolgáltatóknak, vagyis a teljesítménybér nem lehet az alkalmazott alapmegélhetésének forrása. Ezek a szabályok szintén egybecsengnek az Amerikában néhány hónapja elkezdett folyamatra, mely szerint korlátozni akarják a bankárok bónuszait.

A tőzsdéken is meghozza a rég várt esést?

Obama szavaira elsőre negatívan reagáltak a világ tőzsdéi: a Wall Streeten elsősorban a bankpapírok kaptak jókora pofont csütörtökön, majd péntek reggel Ázsiában már szinte minden kockázatos eszközből menekültek a befektetők. A hét utolsó munkanpján a nyugat-európai tőzsdék is pesszimista hangulatban kezdtek.

"A tervezett szabályozás akár jelentősen is csökkentheti a banki profitokat Amerikában, hiszen gyakran akár a cégek nyereségének 50 százaléka is erről a területről származik. Ez pedig hosszabb távon is hatással lehet a pénzügyi cégek részvényeire" - vélekedik Móró Tamás.

Ugyanakkor a Concorde szakértője azt is hozzátette, hogy most sem csak Obama újabb tervei indították el a negatív folyamatokat a piacokon. Az utóbbi napokban egyre nagyobb hangsúlyt kap a kínai monetáris szigorítás, valamint csütörtökön a makroadatok is gyengék voltak a tengerentúlon.

A jelenleg is zajló negyedik negyedéves gyorsjelentési szezonban eddig többnyire a vártnak megfelelő profitok jelentek meg, azonban a piaci reakciók nem voltak annyira pozitívak, mint várni lehetett. Móró Tamás szerint ez is azt jelzi, hogy "ki vannak tömve részvénnyel a befektetők". Éppen ezért az elemző úgy érzi, hogy az utóbbi napok folyamatai talán azt jelzik, hogy megtorpanhat a régóta tartó emelkedés a világ részvénypiacain.

Beke Károly

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.