<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		

A munkabeszüntetés előkészítése azonban nem áll le.

A sztrájkra készülő köztisztviselői vezetők még júniusban fordultak levélben több kormánytaghoz, illetve magához a miniszterelnökhöz. Orbán Viktor, pontosabban a titkárságának a válaszlevele két napja érkezett meg - értesült az mfor.

Ebben a kormányfő arról tájékoztatja a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetét (MKKSZ), hogy a kapcsolattartással Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkárt (aki nem azonos a kormányszóvivővel) bízta meg.

Az MKKSZ július 17-re - egy hétfői napra  - időzíti a munkabeszüntetést, amennyiben a kormány nem teljesíti a bérköveteléseiket. A követelés lényege, hogy a bérek három év alatt 50 százalékkal emelkedjenek.

A szakszervezet szerint több mint 260 ezer ember dolgozik a közszolgálatban, akiknek a nettó keresete nem emelkedett idén. Jó részüknél ráadásul 2008 óta ez a helyzet. A fizetések javulását ígérő életpálya-program indulását pedig késlelteti a kormány, 2018 elejéhez képest egy évvel később kerülhet erre sor.

Mivel az érdekképviselet tárgyalási kezdeményezései eredménytelenek voltak, utolsó eszközként meghirdették a sztrájkot, amihez kezdettől fogva csatlakoztak a Magyar Államkincstár dolgozói. Erre azt mondta Lázár János az egyik kormányinfón, hogy "minisztériumban nincs sztrájk, és nem lesz béremelés sem", illetve "jól gondolja meg a szakszervezet, hogy sztrájkol-e".

Lázár János belép 

A miniszter szerint ugyanis az államigazgatásnak vannak olyan területei, amelyek esetében nemzetbiztonsági kockázatot jelentene egy munkabeszüntetés. Ezért Lázár utlimátumnak tekinti a sztrájkfelhívást.

A sztrájkra készülők azonban állítják, a törvények betartásával igenis joguk van a munkabeszüntetésre, ami nem fogja akadályozni az állam pénzügyeinek intézését.

Mivel az üzengetéseknél megrekedt a folyamat, az MKKSZ levelet írt a miniszterelnöknek, a segítségét kérve. A levelet elküldték továbbá Lázár Jánosnak, valamint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek és Pintér Sándor belügyminiszternek is.

Válasz végül a kormányfőtől jött pár nappal ezelőtt. Az MKKSZ-nél úgy látják, valami megmozdult, biztató jelek vannak arra, hogy a kormány késznek mutatkozik a tárgyalásra.

Egyrészt az egyik központi közigazgatási területet érintően egy konkrét bérajánlat fogalmazódott meg, másrészt a tervezettnél hamarabb, július 14-ére összehívják a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumot. Vagyis a tervezett sztrájk előtti péntekre.

Ugyanakkor az örömük nem lehet teljes, mert az ajánlat egyelőre csak szóban létezik, írásos nyoma még nincs. S nem a szakszervezet által lefedett teljes közszolgálati körre vonatkozik, hanem csak egy részterületre. Mindenesetre ez is több a semminél.

Az MKKSZ tudomásunk szerint egy konkrét törvénytervezettel készül az érdekegyeztető fórum ülésére. Vissza akarják állítani a közszolgálatban dolgozók napját, amelyet egészen 2017-ig minden július elsején munkaszünettel egybekötve ünnepeltek meg. Tavaly azonban eltörölték, Lázár János egyenesen perverz szocialista hagyatéknak tartotta. A szakszervezet azonban ragaszkodik ahhoz, hogy legyen megint munkaszüneti nap július első napja.

Ma tehát úgy tűnik, hogy mégis tárgyalóasztalhoz ülhetnek a felek, és az sem kizárt, hogy már 2018-tól elindul a béremeléssel járó kormányzati program, legalábbis részben. Az MKKSZ mindezzel együtt nem áll le a sztrájk előkészítésével, s ha július 17-ig nem születik értékelhető megállapodás, akkor két órára felfüggesztik a munkát.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.